+ Meer informatie

Duizenden brengen vermoorde Rabin naar laatste rustplaats op Herzl-berg

Israëlische premier door extremistische jood doodgeschoten

6 minuten leestijd

Vanmiddag om twee uur plaatselijke tijd (13.00 uur Ned. tijd) loeiden in Israël de sirenes. Onmiddellijk daarna werd de vermoorde Israëlische premier, Jitschak Rabin, naar zijn laatste rustplaats op de Herzl-berg in Jeruzalem gebracht. De 73-jarige Rabin werd zaterdagavond dodelijk getroffen door drie kogels uit het wapen van een radicale jood.

Israël rouwt. Mensen zijn geschokt, de vlaggen hangen halfstok en de deuren van de plaatsen van vermaak zijn gesloten. De begrafenis van premier Rabin wordt bijgewoond door leiders uit meer dan veertig landen. De Egyptische president Hosni Moebarak en de Jordaanse koning Hoessein brengen voor het eerst een bezoek aan Israël. Tot de hoogwaardigheidsbekleders behoren verder de secretaris-generaal van de VN, Boutros Ghali, de Britse premier John Major, de Franse president Jacques Chirac, de Duitse premier Roman Herzog en kanselier Helmut Kohl en de Turkse premier Tansu Çiller.

Verder zenden de Golfstaten en Marokko vertegenwoordigers. Waarnemend premier Sjimon Peres ontmoet verschillende wereldleiders, onder wie Hoessein, Moebarak en Clinton. Hij zal hen vertellen dat Israël doorgaat met het vredesproces. De leider van de Palestijnse Autoriteit, Jasser Arafat, heeft besloten de plechtigheid niet bij te wonen. De Palestijnse Autoriteit stuurde evenwel een vertegenwoordiger.

In Jeruzalem was vandaag de grootste veiligheidsoperatie in Israëls geschiedenis opgezet om te voorkomen dat zich opnieuw onaangename verrassingen voordoen. Aan de operatie deden tienduizend politiemensen, soldaten en ander veiligheidspersoneel mee.

Laatste eer

De Amerikaanse president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary alsmede de vroegere presidenten George Bush en Jimmy Carter bewezen op het Knessetplein de laatste eer aan Rabin. Ongeveer vijfduizend mensen kregen een uitnodiging voor de begrafenis. Vierhonderd van hen kregen toestemming met de kist mee te lopen op de Herzl-berg.

Grafredes werden uitgesproken door president Ezer Weizman, waarnemend premier Sjimon Peres, Rabins voormalige adviseur Sjimon Shevess en Rabins kleinzoon Noach Ben Artzi. Eitan Haber, hoofd van het premierskantoor, las het lied voor de vrede voor, dat Rabin zaterdagavond vlak voor zijn dood zong. Rabin had de tekst van dat lied in zijn pak gestoken en het zat vol bloedvlekken. Na de begrafenis mocht het publiek een bezoek brengen aan het graf.

Grote massa's bezochten het Malche-Yisraëlplein in Tel Aviv waar de moord plaatshad. De vroegere burgemeester van Tel Aviv, Sjlomo Lahat, heeft voorgesteld om de naam van het Plein in het Jitschak-Rabinplein te veranderen. Op dit plein bevond zich zaterdagavond een menigte van meer dan honderdduizend mensen om een pro-vredesdemonstratie bij te wonen, die door Vrede Nu was georganiseerd. Hoewel Rabin het zeker niet helemaal eens was met de ideologie van deze beweging, besloot hij erheen te gaan. Peres zei: ,,Ik zag hem nooit gelukkiger, zachter, of vriendelijker dan in de laatste twee uren, toen hij de echte liefde en waardering van het volk zag".

Aan het einde van de manifestatie stonden Rabin en Peres samen met zangers op het podium, om het lied van de vrede te zingen. ,,Deze demonstratie moet het Israëlische volk, de joden in de gehele wereld, en velen in het Westen en elders laten zien dat het volk van Israël vrede wil en die vrede ondersteunt", waren Rabins laatste woorden.

Toen om tien voor tien Rabin daarna van de trap afdaalde en naar de limousine liep, haalde de 27-jarige Jigal Amir, student rechten aan de religieuze Bar-Ilan-universiteit, drie maal de trekker van een 9 mm.-pistool over. De kogels die hij gebruikte, explodeerden in het lichaam van de premier.

,,Instructies van God"

Veiligheidsagenten wierpen zich onmiddellijk op Rabin. Hij werd in zijn limousine naar het Ichilof-ziekenhuis in Tel Aviv gereden. Chirurg dr. Motti Gutman, hoofd van de trauma-eenheid, was verbaasd toen hij zag dat zijn patiënt Jitschak Rabin was. Rabin had zijn bewustzijn verloren en bloedde hevig uit zijn buik. Tien minuten later lag Rabin op de operatietafel, waar Gutman en andere chirurgen tevergeefs probeerden de inwendige bloedingen bij milt, longen, hart en ruggegraat te stoppen. Of kwart over elf bezweek Israëls premier aan zijn verwondingen. Snel erna kwam het bericht dat Rabin dood was: ,,De Israëlische regering kondigt met grote droefheid en in een shocktoestand de dood aan van premier Jitschak Rabin, die vanavond in Tel Aviv is vermoord".

Amir werd onmiddellijk door politieagenten tegen een muur gedrukt en in een politieauto afgevoerd. De politie zei dat hij een volledige bekentenis heeft afgelegd, dat hij alleen handelde, dat hij er geen spijt van had; dat hij ,,instructies van God had gekregen om premier Rabin te doden". Minister Mosje Sjahal (Politiezaken) zei dat Amir ook van plan was Sjimon Peres van het leven te beroven. ,,Als zowel Peres als Rabin tegelijkertijd van de trap afgekomen waren, zou ik niet hebben geaarzeld hen beiden te doden", zo zei hij.

Volgens een onderzoek van de politie en veiligheidsdienst was ook zijn inmiddels gearresteerde broer Haggaï bij de planning van de moord betrokken. De politie zei ook dat Amir deel uitmaakt van een extremistische en onbekende organisatie Eyal. Hij had geen strafblad, hoewel hij betrokken was bij gewelddadige demonstraties en het verstoren van een toespraak van Rabin. In zijn huis in Herzliya trof de politie boeken aan over Rabin en vermoorde presidenten, en een boek over Baruch Goldstein, die vorig jaar een bloedbad veroorzaakte onder biddende moslims in Hebron.

Amir reed zaterdagavond mee in een bus van pro-vredesdemonstranten van Herzliya naar Tel Aviv. Daar liep hij naar de limousines van de politici. Toen iemand hem vroeg wat hij daar deed zei hij dat hij een van de chauffeurs was. Twee keer eerder trachtte hij Rabin van het leven te beroven.

Psychologische hulp

Israël was vandaag ontregeld. De reguliere binnenkomende vluchten op de luchthaven Ben Goerion waren tot vanmiddag vier uur uitgesteld vanwege het aantal extra vluchten die waren ingelast om mensen naar Israël te brengen die de begrafenis zouden bijwonen.

Hoofden van scholen hebben gevraagd om onderwijskundige en psychologische hulp toen zij merkten dat sommige leerlingen blij waren over de dood van Rabin. Dit deed zich voor op zowel seculiere als religieuze scholen. In Rosj Ha'ayin is een vrouwelijke leerkracht onmiddellijk geschorst, toen bleek dat zij voor de klas had gezegd dat Amir een heilige was. Scholen sloten vandaag rondom het middaguur. Leerkrachten besteedden aandacht aan Rabin, ,,de man, de soldaat en de politicus" en over de vraag hoe een maatschappij wordt beïnvloed door politieke moorden. De universiteiten gaven vandaag geen colleges.

Zie ook pag. 3, 4 en 5.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.