+ Meer informatie

"Boeven hingen Saddam op"

2 minuten leestijd

BAGDAD - Het waren zaterdagochtend geen Iraakse gerechtsdienaars die de executie van Saddam Hussein uitvoerden, maar binnengedrongen buitenstaanders. Dat heeft een hoge functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren gezegd.

"De executie is uitgevoerd door milities en buitenstaanders. Zij schoven onze ploeg aan de kant", aldus de zegsman.

Nationaal veiligheidsadviseur Mowaffaq al-Rubaie beaamde dit: "Er was een infiltratie in de executieruimte." De indringers zouden de bedoeling hebben gehad de sektarische spanningen in Irak aan te wakkeren.

Als dat plan er was, is het gelukt: soennieten reageerden er woedend op dat hun voorman Saddam voor zijn dood werd bespot, terwijl er sjiitische leuzen werden geroepen. Dat is te zien en te horen op een clandestiene opname die met een mobieltje is gemaakt en die op internet circuleert, naast de 'officiële' regeringsvideo zonder geluid. Direct na de ophanging dansten toeschouwers rond het lijk.

In Bagdad zei de Amerikaanse legerwoordvoerder Wiliam Caldwell dat de Amerikanen de executie van Saddam anders hadden aangepakt. Maar, zei Caldwell, de regering van Irak was verantwoordelijk. De Verenigde Staten hadden niets te maken met de faciliteit waar de executie plaatshad.

Wereldwijd is kritisch gereageerd op de ophanging. Die had volgens velen meer weg van een wraakoefening door politieke tegenstanders dan van een professionele terechtstelling.

De Iraakse regering had dinsdag een onderzoek ingesteld nadat de clandestiene opnames op internet waren verschenen. Gisteren werd gemeld dat er een verdachte was opgepakt, maar later werd dat door een adviseur van premier Nuri Kamal al-Maliki ontkend.

Gisteren ontstond er ook enige verwarring rond de trawanten van Saddam die ook ter dood werden veroordeeld wegens hun aandeel in de massamoord in het plaatsje Dujail. Het gaat om Saddams halfbroer Barsan al-Tikriti en de gewezen rechter Awad al-Bandar.

Zowel de nieuwe VN-topman Ban Ki Moon als de hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, Louise Arbour, pleit ervoor deze medeveroordeelden niet ter dood te brengen. Volgens Arbour waren de processen oneerlijk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.