Bekijk het origineel

Welk kerstgeschenk wordt het dit jaar?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Welk kerstgeschenk wordt het dit jaar?

3 minuten leestijd

Bij het naderen van de kerstdagen neemt ook de stroom aan kerstgeschenken drastisch toe. Vooral inkopers, managers en bestuurders kunnen weer het nodige verwachten: variërend van een eenvoudig flesje wijn tot soms wel een hele uitzet. Het Nederlandse bedrijfsleven spendeert er vele tientallen miljoenen euro's aan. Veelal gaat het bij deze geschenken om een blijk van dank voor de goede samenwerking tijdens het afgelopen jaar. Vaak wil men ook laten blijken de samenwerking in het nieuwe jaar graag voort te zetten.

Ondanks dat er veel plezier wordt beleefd aan het geven en ontvangen, zijn kerstgeschenken op hun retour. De afgelopen tijd is er veel aandacht geweest voor het smeren en fêteren in uiteenlopende sectoren. Relatiegeschenken mogen daarbij niet leiden tot omkoping en corruptie. Zelfs de schijn dat ontvangers door een geschenk worden beïnvloed in hun beslissingen, moet worden vermeden. Steeds meer organisaties zijn daarom terughoudend in het geven en het accepteren van geschenken en stellen een limiet aan de waarde van het kerstgeschenk.

Tegelijkertijd rijst steeds meer de vraag of dergelijke geschenken niet een verkwisting van gelden zijn. Een eenvoudig kerstpakket kost al snel 50 tot 100 euro. Lang niet altijd wordt de inhoud van het kerstpakket volledig benut omdat de ontvanger het niet kan gebruiken. Bovendien rijzen er morele vraagtekens. Geschenken worden meestal gegeven aan relaties die het meestal al goed hebben en die niet verhongeren of verpieteren als ze geen kerstpakketten meer zouden ontvangen.

Alternatief

De laatste jaren zien we daarom de opkomst van alternatieve kerstgeschenken. Bedrijven sturen geen pakket meer, maar een brief waarin ze meedelen dat ze in plaats daarvan een bedrag hebben overgemaakt aan een goed doel. Andere bedrijven laten hun afnemers of medewerkers zelf een keuze maken uit enkele goede doelen, waarnaar vervolgens het bedrijf het geld overmaakt. Eveneens zijn er bedrijven die al hun ontvangen kerstpakketten doorsturen naar een goed doel.

Deze ontwikkeling is zeker toe te juichen. De nood in de wereld is hoog. Van bedrijven wordt bovendien steeds meer verwacht dat zij zich als burger inzetten voor een betere maatschappij, oog hebben voor maatschappelijke noden en een deel van hun bezit daarvoor ter beschikking stellen.

Uit recent onderzoek onder de honderd grootste bedrijven in Nederland blijkt dat bedrijven ruim 130.000 euro per jaar aan goede doelen geven. Bedrijven kunnen een bijdrage leveren door bijvoorbeeld medewerkers onder werktijd iets te laten doen voor een goed doel of de doelen gebruik te laten maken van bijvoorbeeld de kennis en ervaring van het bedrijf.

In deze tijd van overvloed voor sommigen en noden voor velen is het niet onwenselijk te overwegen hoe u en uw organisatie met het geven en het accepteren van kerstgeschenken dit jaar zullen omgaan.

Ten slotte nog een aandachtspunt. Twee van de drie bedrijven zeggen een bijdrage te leveren aan goede doelen omdat dit ook leidt tot een beter eigen imago en een betere werksfeer.

Hopelijk is dit voor u niet de doorslaggevende reden. Een geschenk is slechts een echt geschenk als het uit een bewogen hart komt. En ten diepste niet om er zelf beter van te worden!

Muel Kaptein, hoogleraar bedrijfsethiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 december 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Welk kerstgeschenk wordt het dit jaar?

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 december 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken