+ Meer informatie

Jongste crisis was ernstigste tot dusver

MR LUNS VAN NAVO

2 minuten leestijd

BRUSSEL — Mr. J. M. A. H. Luns, de secretaris-generaal van de NAVO, is van mening dat de regeringswijziging in Griekenland een bijdrage zal vormen tot de verbetering van de betrekkingen tussen Griekenland en Turkije, twee leden van het Atlantisch bondgenootschap. De NAVO-secretaris-generaal zei dat woensdagmiddag op een persconferentie in het hoofdVwartier van het bondgenootschap in Brussel.

Luns zei verder dat hij hoopte dat het staakt het vuren op Cyprus zal worden nageleefd en dat het bij de komende Vredesbesprekingen in Geneve snel tot tastbare resultaten zal komen. Op zijn persconferentie legde Luns de nadruk op de rol die de NAVO heeft gespeeld tijdens de crisis rond Cyprus.

Luns zei woensdag op zijn persconferentie geen ,,punten te willen geven" voor het aandeel dat de diverse internationale organisaties hebben gehad in de behandeling van de crisis. De Verenigde Naties, de Europese Gemeenschap, de NAVO en de regeringen van verschillende landen hebben snel en doeltreffend samengewerkt. Daarbij is gebleken dat de NAVO een waardevol forum is voor overleg en voor het coördineren van de akties die worden ondernomen.

AMERIKA

De secretaris-generaal van de NAVO prees in het bijzonder de regeringen van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De VS hebben een belangrijke rol gespeeld. Ze hebben mij steeds op de hoogte gehouden, aldus Luns, ook als het om strikt geheime ontwikkelingen ging. Luns prees Groot Brittannië omdat het snel en doeltreffend is opgetreden en pogingen gedaan heeft de strijdende partijen te kalmeren en de buitenlanders te evacueren. Frankrijk had als voorzitter van de Europese Ministerraad de leiding van de diplomatieke akties die de negen In Ankara en Athene ondernamen, zo zei Luns. De NAVO-raad (samengesteld uit de permanente vertegenwoordigers van de lidstaten bij de NAVO) heeft tien speciale zittingen aan de crisis gewijd. Ik zelf heb in voortdurend contact gestaan met - de hoofdsteden in diverse landen, aldus IjUns.

De secretaris-generaal betoogde dat opnieuw is gebleken dat de NAVO niet alleen een defensieve rol te vervullen heeft, maar ook moet bijdragen tot de vrede en goede verstandhouding, in de eerste plaats tussen de eigen bondgenoten. Hij schetste de jongste crisis als de ernstigste die de NAVO ooit gekend heeft. Juist omdat twee bondgenoten het openlijk met elkaar aan de stok dreigden te krijsen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.