+ Meer informatie

Reusachtig warenhuis in centrum Veenendaal

16 mei opening Miro

5 minuten leestijd

VEENENDAAL — Supermarkt-masamarkt-hypermarkt. Vergelijkende vergrotende en overtreffende trap. Hypermarkt vormt in het rijtje de overtreffende trap. Die trap is op het ogenblik in aanbouw in het Utrechtse Veenendaal.

In het centrum van Veenendaal wordt de laatste hand gelegd aan een immense winkel. „Miro, hypermarkt" straalt je met grote letters tegemoet. Zestien mei is de grote dag voor de nieuwe winkel. Een assortiment produkten, uitgestald op 6500 vierkante meter wordt het winkelend publiek aangeboden. Een gevecht tegen de tijd is het afronden van de hypermarkt.

Zoals bij zoveel projecten heeft ook bij de bouw van de MIRO de achter ons liggende winter tegengewerkt. Koude en sneeuw belemmerden de bouw. Meer dan tachtig metselaars, tegelzetters, timmerlieden, elektriciens, loodgieters, schilders stratenmakers en andere vakarbeiders, zijn de afgelopen weken bezig geweest — en nu nog aan het werk — de Miro voor de 16e gereed te krijgen.

Om de Miro-vestiging zijn 30 winkeltjes gebouwd. Winkeliers uit uiteenlopende branches trekken hierin. De 3500 vierkante meter grote oppervlakte van deze winkeltjes, samen met de 6500 vierkante meter van de Miro vormen het 10.000 vierkante meter grote complex. Aanvankelijk was het niet de bedoeling dat zo'n groot winkelcomplex in het centrum zou komen meldt de afdeling Voorlichting van de gemeente Veenendaal. Het terrein zou plaats kunnen bieden aan verschillende winkels. Een grote exploitatiemaatschappij kwam echter met het idee één groot warenhuis in het Centrum van Veenendaal te zetten. Voor de Veenendaalse middenstand was dit reden om in het geweer te komen. Een groot warenhuis, dat betekende een bedreiging voor de winkeliers. Hoezouden zij de concurrentie met de hypermarkt moeten aangaan?

De bezwaren van de middenstand vormden voor het gemeentebestuur een niet te verwaarlozen barriere op weg naar de overtreffende trap van het Veenendaalse winkelbestand. Het gemeentebestuur besloot daarom een cmpromis met de middenstand in de Hoofdstraat aan te gaan. Voordat de Miro opengaat moet de Hoofdstraat verkeersarm worden gemaakt, was de eis van de winkeliers.

Dit is dan ook gebeurd. Eind vorig jaar is van de drukste winkelstraat een wandelpromenade genmaakt. Beperkt autoverkeer in één richting is nog mogelijk. Snel rijden is er echter niet meer bij. Een aantrekkelijke winkelstraat voor voetgangers is de Hoofdstraat geworden. Het wandelend publiek  behoeft niet meer bevreesd te zijn voor jagende automobilisten.

Zonder bezwaren km fpii^ „ 1977 overgaan tot de bouw VU de .. De opening van de hy^rmtrkt woensdag 16 mei betekent d^ d* hljf Albert Heijn verdwijnt. De Mjlro-^ ging gaat namelijk uit van de/^do ., dingmaatschappij als van Albert Hv^ De Albert Heijn op het Raadliijple wordt verhuisd naar de Simon-wirtfefjl de Hoofdstraat. ri-"(iriliff

Personeel

Het meeste personeel van Albert Heijn wordt ingepast in de Miro-organiDe winkeliers van de Hoofdstraat hadden aanvankelijk bezwaren tegen een hypermarkt. Doordat deze straat echter verkeersarm gemaakt is, konden zij zich weiverenigen met het 10,000 vierkante meter grote winkelcomplex.

ïraaien op de schoureer 300 medewerkers en Een kleine honderd trefnst bij Miro, ruim tweeKeelsleden werken partiljfileider in de Miro-vestiging heer A. J. J. Tholen. Hij heeft ^ndt 1976 de Miro in Vlissingen gerund en weet dus wat er van hem verwacht wordt. De heer Tholen is 44 jaar.

Het kader-personeel van de nieuwe Miro wordt vanaf vorig jaar augustus gerecruteerd. Door middel van advertentiecampagnes en de hulp van het gewestelijk arbeidsbureau werd het overige personeel aangetrokken. Nu deze werving bijna voltooid is, blijkt dat één op de vijf vaste medewerkers van buiten Veenendaal komt. Voor sommige personeelsleden betekende dit een verhuizing naar Veenendaal. Veertien krachten van de onlangs in Ede afgebrande Nettomarkt worden eveneens aan het personeelsbestand toegevoegd.

Computers

In de nieuwe Miro-vestiging komen 23 zogenaamde check-outs. Dit zijn geen gewone kassa's waar alleen afgerekend kan worden, maar gecomputeriseerde afrekenpunten. Wordt er bijvoorbeeld bij de kassa een fles limonade afgerekend, dan wordt dit direct per computer van de voorraad flessen limonade afgetrokken. Zo bestaat er controle op elk produkt dat de winkel uitgaat.

De Miro in Veenendaal is de elfde Miro-vestiging in ons land. De eerste werd geopend in Vlissingen, waar ook de bedrijfsleider voor Veenendaal vandaan komt. Voor Nederland zijn de Miro's iets nieuws, maar in het buitenland kende men deze reusachtige warenhuizen al. In Frankrijk en Duitsland draaien deze hypermarkten al enkele jaren. Ons land kende echter tot voor kort alleen de super- en massamarkten.

Zuiging

De grote Miro-warenhuizen zijn trekpleisters voor het winkelend publiek. Volgens de heer Ruhe van het bureau „Progress" uit Amerongen, dat de publiciteit rond de Miro-vestiging in Veenendaal verzorgt, houdt dit ook consequenties in voor de middenstand. En dan denkt hij niet direct aan nadelige gevolgen. „Integendeel, door de zuiging die de Miro op de mensen uitoefent zijn ook de andere winkeliers gebaat. Mensen die de Miro bezoeken zullen zeker de ander winkels in Veenendaal niet overslaan", aldus de heer Ruhe. Hij doelt hier voornamelijk op kooplustigen van buiten Veenendaal.

Parkeren bij de nieuwe Miro behoeft geen problemen op te leveren. Onder het complex is een parkeerkelder die ruimte biedt aan zo'n 360 voertuigen. Op het terrein er buiten is nog plaats voor ongeOnder de Miro-hypermarkt komt een ruime parkeerkelder: Op 16 mei wordt de Miro-hypermarkt in Veenendaal geopend. veer 300 auto's. In en rond het centrurii; 1|| zijn nog enkele honderden parkeerplaatsen beschikbaar. Nee, wie in Veenendaal wil winkelen behoeft niet geïrriteerd te zoeken naar een plaatsje om zijn auto te parkeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.