Bekijk het origineel

Eén van tweeën

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Eén van tweeën

3 minuten leestijd

Janus op de tocht
In het begin van het jaar, en van de maand januari, staan we een beetje op de tocht van de tijd.
De Romeinen kenden de god Janus. Zijn tempel leek het meest op een doorgang met twee deuren. Zijn naam is verwant met het woord 'deur'. De deuren van die tempel waren altijd gesloten, behalve als het oorlog was. In Rome was de maand januari aan deze god gewijd. Er zat een besef in van de overgangen in de tijd. Dan moet de deur toch een keer open.
Denken aan de toekomst geeft een gevoel van onveiligheid. Wat voor onzekers ligt er achter? Waar zijn we aan toe? Terrorisme, nieuwe virussen, economische ellende, ziekte, rouw, dood?
Woorden die even zovele soorten vrees oproepen. Als een trek van kilte door een deur die maar niet sluiten wil.
De wereld staat op de tocht van de tijd. De kerstboodschappen van de hooggeplaatsten In de wereld, tot de zegen van de paus 'urbi et orbi' toe, komend vanuit datzelfde oude Rome, verhullen niet dat mensen gevangenen zijn. De hoogste goden waar mensen hun vertrouwen op vestigen, komen nog niet verder dan de deur die open staat naar de toekomst, Janus zelf stond bij geopende deuren ook op de tocht. De toekomst invullen is ook de goden niet gegeven. Aan het noodlot, het fatum, is geen ontkoming. Het fatum stond bij de Romeinen dan ook voor iemands levenslot, en was synoniem met de dood. Eigenlijk is het in de wereld nog niet anders geworden.

Vader in de hemel
Hoe volkomen anders is de God en Vader van onze Here Jezus Christus! Zeker, ook een christen voelt de onzekerheden van wat er in de wereld gebeurt. Als de deuren van Janus openstaan voelen ook christenen de kille tocht. Maar wat is het gebed dat de Here Jezus ons geleerd heeft dan tegelijk indrukwekkend en veilig: 'Onze Vader, die in de hemelen zijt.' De Vader van de Here Jezus staat niet op de tocht. Hij is in de hemel. Machtig boven alle macht en geweld, boven vrees en schrik. En tegelijk Vader.
We moeten ons vanuit het evangelie maar laten bemoedigen, ook in de maand januari. Een Vader met Wie een kind vertrouwelijk mag omgaan. Tegen Wie Abba, lieve Vader, mag worden gezegd. Een Vader die zijn eniggeboren Zoon voor verloren en gevangen mensen heeft gegeven, om één van hen te worden. Om in hun plaats de verdiende dood te ondergaan en hen van de schrik voor welk 'noodlot' dan ook te bevrijden.
De blijde boodschap zal ons in onze gebeden, ook Anno Domini 2004, wat meer bij de naam Vader mogen brengen.

J.W. Maris

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 januari 2004

De Wekker | 16 Pagina's

Eén van tweeën

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 januari 2004

De Wekker | 16 Pagina's

PDF Bekijken