+ Meer informatie

Oecumenische polarisatie?

2 minuten leestijd

In juli 1981 is er, in het kader van de Wereldraad van Kerken (CEC), een vrouwenbijeenkomst gehouden in het Engelse Sheffield. Over dat gebeuren schreef Elisabeth Behr-Siegel een artikel, in het Franse protestantse weekblad 'Rèforme' van 12 sept. '81. Dat is toen besproken op een vergadering te Rome van een oecumenische vrouwenkring. Twee punten uit het artikel hebben de dames 'doen verstijven van schrik' ('gelate'), aldus Berta Subilia in een ingezonden stuk. ('Eco delle Valli Valdesi', 13 nov. '81). Deze dame is waarschijnlijk de vrouw van professor Subilia, van de theologische faculteit van de Waldenzen, in Rome.

Wij citeren Mw. Subilia: 'Als de secretaris-generaal van het CEC, dominee Philip Potter, in zijn boodschap (aan de vergadering te Sheffield) de figuur van Maria gedenkt, zegt hij: Als Theotokos, Moeder van God, leert Maria ons de schoonheid van de godsvrucht'. En dan vervolgt Mw Subilia: 'Theotokos, Moeder van God?!' (Vraagteken, uitroepteken, PN).

Nu het tweede punt: 'De primaat van Engeland toonde zich in zijn openingstoespraak, na opgeroepen te hebben tot strijd voor de gelijkgerechtigheid van man en vrouw, terughoudend als het gaat om de toelating van vrouwen tot het geestelijke ambt 'gezien het tegenwoordige oecumenische klimaat!'

Mevrouw Subilia besluit haar ingezonden stuk met deze pijnlijke vraag: 'Eenheid-waarheid, zijn dat eigenlijk polen geworden, die niet samengevoegd kunnen worden?'

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.