+ Meer informatie

Radio-actief afval in zee gelost

1 minuut leestijd

PARIJS — Opnieuw zijn 3,8 miljoen kilo radio-actief afval afgezet in de Atlantische Oceaan. Die zaten in 7600 speciale containers, afkomstig uit Nederland, België, Zwitserland en Engeland. De operatie duurde van 16 juni tol 20 juli en ze werd uitgevoerd door het hiervoor ingerichte Engelse vrachtschip Topaz.

Het was de vierde maal sedert 1967, dat er radio-actief afval in de Atlantische Oceaan werd gestort. Nederland heeft aan alle vier de operaties deelgenomen, evenals België, Engeland en Zwitserland. Frankrijk, West-Duitsland en Italië, die hiervoor de mogelijkheden bezitten, slaan dit afval in eigen land op.
Het Europese agentschap voor nucleaire energie van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) heeft dit alles gisteren bekend gemaakt. Dat gebeurde juist aan de vooravond van een massale protestmars naar Arcachon, die vandaag wordt gehouden door de bewoners van de kust van de Golf van Biscaje. Zij menen dat ze door deze afvalstoffen bedreigd worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.