+ Meer informatie

Moeder van admiralen

2 minuten leestijd

Onderzoekers van de maritieme geschiedenis richten zich voornamelijk op zeeslagen, levensbeschrijvingen van vlootvoogden en de organisatie van de marine. De vrouw achter de marineman blijft vaak buiten beeld. Anders is dat bij Maayken Jans, echtgenote van kapitein en commandeur Jan Evertsen. Zij krijgt aparte aandacht van onderzoeker Doeke Roos.

Maayken Jans, moeder van de Zeeuwse admiralen, leefde van 1573 tot 1647. Zij trouwde met Jan Evertsen en kreeg elf kinderen. Twee van hen, Johan en Cornelis, werden admiraal, twee anderen brachten het tot kapitein. Zij sneuvelden allen in dienst van de Zeeuwse admiraliteit: tijdens de oorlog met de Engelsen of tijdens gevechten met kapers en piraten.

Maayken Jans was ook de grootmoeder van twee luitenant-admiralen en een vice-admiraal. Tijdens het leven van haar man zorgde zij ervoor dat er aan boord voldoende proviand, kleding en andere benodigdheden aanwezig was. Vaak waren de schepen maandenlang van huis om belangrijke handelsroutes te beschermen tegen kaapvaarders.

In 1647 stierf Maayken Jans, 75 jaar oud. Een oud document vermeldt daarover: "Eindelijk, hare man en drie zonen in 's lands dienst gesneuveld, overleefd te hebben en dus vele wederwaardigheden ondervonden te hebben, ja zelfs van haar jongste zoon nog drie sijner kinderen als getuige ten doop gehouden hebbende, stierf zij in vrede."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.