+ Meer informatie

In geen ding bezorgd

3 minuten leestijd

Een complete bodyscan, een APK voor het menselijk lichaam. Daarmee wordt op een opvallende manier in kranten en tijdschriften geadverteerd. Meer dan 65 procent van alle Nederlanders sterft aan kanker of hart- en vaatziekten. Een bodyscan kan helpen tijdig passende maatregelen te nemen. Veel mensen zouden inmiddels hun leven aan de scan te danken hebben, wil de reclamecampagne doen geloven.

De boodschap is, vrij vertaald: U denkt nu wel dat u gezond bent, maar weet u dat zeker? Misschien heeft u wel iets ernstigs onder de leden! Wij gaan dat voor u ontdekken en zo uw leven redden! Dat kan natuurlijk niet gratis, maar het behoud van uw gezondheid is toch wel wat geld waard?

Door dergelijke indringende teksten zou je bijna een schuldgevoel oplopen als je je niet naar de desbetreffende website spoedt of zonder dralen het in de advertentie genoemde telefoonnummer belt voor het maken van een afspraak. Zeker voor iemand die de Tien Geboden hoog heeft, zal dat gelden. We hebben immers, naar het zesde gebod, de plicht ons niet nodeloos in gevaar te begeven of dingen te doen die ons lichaam schaden! Het achterwege laten van zo'n warm aanbevolen onderzoek kan onze gezondheid schade berokkenen en dat moeten we vermijden.

Gelukkig is zo'n schuldgevoel onterecht. Het kwalijke van dit soort advertenties is dat ze inspelen op menselijke angst en onzekerheid. Natuurlijk kan iemand van alles onder de leden hebben, wat op termijn schadelijk kan zijn voor de gezondheid of zelfs kan leiden tot de dood.

Maar dat voorkom je echt niet met dit soort onderzoeken. Het éérder vinden van een afwijking betekent lang niet altijd een grotere kans op herstel. Integendeel, je maakt mensen die geen klachten hebben ziek, nog vóórdat de kwaal zelf zich door klachten verraadt. Bovendien is het verband tussen kwaal en op een scan gevonden anatomische afwijking meestal niet een-op-een duidelijk.

Toen bijna veertig jaar geleden de mogelijkheid beschikbaar kwam om het gehele boven- en ondergebit op één grote röntgenfoto af te beelden, ontdekten we allerlei kaakveranderingen waarvan niet goed duidelijk was wat ze betekenden. Daardoor werd destijds bij heel wat patiënten een klein stukje kaakbot voor onderzoek verwijderd, wat achteraf onnodig bleek te zijn. Zo kan ook nu nog een scan leiden tot nodeloze ingrepen die lang niet altijd eenvoudig en onschuldig zijn.

Een ander bedrieglijk aspect van dit soort advertenties is dat men suggereert dat je bij een gunstige uitslag gerust kunt zijn over je gezondheid. Ook dat gaat niet op. Niet elke kwaal verraadt zich door een zichtbare afwijking. En mocht dat al zo zijn, voor hoe lang heb je dan de garantie? Moet je, net als je auto, ieder jaar tegen het licht worden gehouden?

Christus wijst ons een betere weg: "Weest in geen ding bezorgd." Dit advies ontslaat ons uiteraard niet van de plicht te letten op de signalen die ons lichaam geeft in geval er echt iets mis is, maar het bewaart ons voor zorgen voor de dag van morgen. Die heeft genoeg aan zijn eigen kwaad.

Prof. dr. P. J. Slootweg is hoogleraar klinische pathologie aan het UMC St Radboud te Nijmegen. Reageren aan scribent? uithethart@refdag.nl.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.