+ Meer informatie

Dr. Zuiddam doet intrede in kerk in Australië

1 minuut leestijd

LAUNCESTON - Dr. B. A. Zuiddam wordt zondag tot predikant bevestigd in de Free Reformed Church of Launceston, in Australië. De Free Reformed Churches of Australia zijn een zusterkerk van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt).

Dr. Zuiddam was oorspronkelijk lid van de Nederlandse Hervormde Kerk. Hij studeerde journalistiek en vervolgens theologie aan de Theologische Universiteit van Kampen, de Rijksuniversiteit Utrecht en de Universiteit van de Oranje Vrijstaat in Zuid-Afrika. Hij werd buitengewoon lector in nieuwtestamentische studies aan de Universiteit van Potchefstroom en promoveerde op de dissertatie "Heilige letters en lettergrepen", over het karakter en de functie van het schriftgezag in de tweede eeuw na Christus.

Launceston is zijn eerste gemeente. In Zuid-Afrika werd dr. Zuiddam niet toegelaten tot de Nederduits Gereformeerde Kerk, omdat hij het niet eens was met het besluit vrouwen toe te laten tot alle ambten. Hij keerde terug naar Nederland, waar hij lid werd van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt). Deze stelden hem in het voorjaar van 1998 beroepbaar.

De gemeente Launceston werd op 15 februari 1953 geïnstitueerd door Nederlandse emigranten. Launceston is de tweede stad van het eiland Tasmanië en is een van de oudste steden van Australië. De gemeente scheurde na de schorsing, en later afzetting, van ds. F. J. van Hulst in 1998. Hierdoor daalde het aantal lidmaten van 371 naar ongeveer 220.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.