Bekijk het origineel

Azerbeidzjan rond de tafel met Armenië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Azerbeidzjan rond de tafel met Armenië

Overleg vindt plaats in Moskou

2 minuten leestijd

ISTANBOEL/MOSKOU (RTR/DPA) - Armenië en Azerbeidzjan zijn ingegaan op een Russische uitnodiging om binnenkort in Moskou vredesbesprekingen te houden over de omstreden enclave Nagorny-Karabach. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken, Andrei Kozyrev, gisteren in Istanboel gezegd.

„Ik heb de twee ministers gevraagd te komen. Naar ik begrepen heb zullen ze dat allebei doen", zei Kozyrev tegen de pers. Kozyrev had een informeel onderhoud met zijn Azerbeidzjaanse ambtgenoot Hoessein Sadichov en de fungerende Armeense minister Armand Nawassardjan tijdens een bijeenkomst van Zwarte-Zeestaten in Turkije. Het overleg in Moskou zal „waarschijnlijk volgende week" plaatsvinden, aldus Kozyrev.

De gevechten in Nagorny-Karabach, een overwegend door Armeniërs bewoonde enclave in Azerbeidzjan, zijn weer in alle hevigheid opgelaaid sinds een Azerbeidzjaanse helikopter met 50 inzittenden vorige week boven het gebied werd neergeschoten. In de nacht van zondag op maandag bestookten Azeri's de hoofdstad van het gebied, Stepanakert, met raketten, waarbij zeker één dode viel. Bij een Armeense raketaanval op het Azerbeidzjaanse dorp Sjoesja kwamen een vrouw en een kind om en raakten vijftien mensen gewond, meldt het persbureau Interfax op gezag van de plaatselijke politie.

Armeense eenheden vielen ook het dorp Malybejli nabij Sjoesja met tanks aan. Het Armeense dorp Karintag wist een aanval van Azeri's af te slaan. maar daarbij werd in een handgemeen een man doodgestoken.

Beschuldigingen

Azerbeidzjan heeft Rusland ervan beschuldigd partij te kiezen voor Armenië, met wie Moskou een vriendschapsverdrag wil sluiten. „Het verdrag is tegen een derde partij gericht en kan het machtsevenwicht verstoren. Daarmee bedreigt het het bestaan van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS)", aldus een woordvoerder van president Ajaz Moetalibov gisteren. Armenië wil een mihtaire bijstandsplicht opnemen in het nog niet geratificeerde akkoord.

In Istanboel beschuldigde Sadichov Armenië ervan gewapende terroristen naar het gebied te sturen om Azerbeidzjaanse burgers aan te vallen. „Onze mensen willen dat de regering Karabach zuivert van Armeense terroristen. Onze milities proberen het, maar ze hebben minder wapens en mensen dan de Armeniërs".

De Armeense president, Lewon Ter-Petrossian, ontkende in het Zwitserse Davos dat zijn regering wapens naar het gebied stuurt. „Wel leven er zo'n 300.000 Armeense vluchtelingen uit Azerbeidzjan in ons land, en die hebben nog familie in Nagorny-Karabach".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 februari 1992

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Azerbeidzjan rond de tafel met Armenië

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 februari 1992

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken