Bekijk het origineel

Afgezette president terug op post in Bakoe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Afgezette president terug op post in Bakoe

"Dictatuur" in Azerbeidzjan na nederlagen

3 minuten leestijd

BAKOE (RTR/AFP) - In Azerbeidzjan heeft het parlement gisteren de in maart afgezette president Ajaz Moetalibov in zijn ambt hersteld. Interim-president Jagoeb Mamedov wordt weer parlementsvoorzitter. De presidentsverkiezingen van 7 juni zijn afgelast in verband met de politieke onrust als gevolg van de strijd om de enclave Nagorny-Karabach.

Na een pleidooi voor Moetalibovs terugkeer stemden 241 van de 253 aanwezige parlementsleden in met zijn herstel. De afgevaardigden sprongen van hun stoelen op, juichten en applaudisseerden toen Moetalibov weer plaats nam in de presidentiële zetel voor in de zaal. Daarop werden met 227 stemmen voor de presidentsverkiezingen geschrapt. Net als de meerderheid van de afgevaardigden behoort Moetahbov tot de vroegere communistische noraenklatoera.

Moetalibov moest twee maanden geleden zijn functie opgeven nadat Armeense strijders in maart Chodzjali, de tweede Azerische stad in NagornyKarabach, hadden veroverd. Hetzelfde is nu zijn opvolger overkomen: interim-president Jagoeb Mamedov kreeg de schuld van de val van Sjoesja zaterdag, het laatste Azerische. bolwerk in de omstreden enclave. „Je bent een verrader, je hebt Sjoesja opgegeven", beet een afgevaardigde hem toe. Wel blijft Mamedov aan als parlementsvoorzitter.

De overige van de 340 parlementsleden, voor het merendeel leden van het oppositionele Volksfront, waren niet aanwezig bij de stemming. „Dit is , een staatsgreep", klaagde Araz Alizade van de Sociaal-Democratische Partij tegenover het persbureau Itar-Tass.

Via het dagblad Moechalifat had het Front Moetahbov al gewaarschuwd dat het een staatsgreep binnen of buiten het parlement met alle middelen zou tegenhouden. Woensdag hadden gewapende aanhangers van Moetalibov het parlement urenlang geblokkeerd om de parlementszitting van gisteren af te dwingen.

Noodtoestand

Waarnemers in Bakoe zien de besluiten als een poging het radicale islamitische Volksfront van de macht af te houden. Het Front dwong in maart het vertrek af van de tot compromissen bereide Moetalibov omdat hij zich te slap zou opstellen inzake NagornyKarabach. Na de recente militaire nederlagen gold Frontleider Elbichey Aboelfas als favoriet voor de presidentsverkiezingen van 7 juni.

Enkele uren na zijn herverkiezing als president kondigde Moetalibov de noodtoestand in de hoofdstad Bakoe af. „De activiteiten van alle politieke partijen zijn verboden totdat de situatie is genormaUseerd", heette het in een verklaring die voor de televisie werd voorgelezen. Tevens zijn bijeenkomsten verboden en is een avondklok van kracht.

In een rede voor het parlement dreigde Moetalibov met een dictatuur. „Ik wil geen dictator zijn, maar als het nodig is, kunnen we daartoe overgaan". Moetalibov beloofde zich te zullen concentreren op de welvaart van zijn volk en de kwestie-Nagorny-Karabach. „De weg naar democratische veranderingen is niet mogelijk als we niet ons land kunnen verdedigen", zei hij. Ook kondigde de president aan dat hij zal deelnemen aan het GOS-overleg, vandaag in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent. De afgevaardigden stemden in met de benoeming door Moetalibov van Ragin Choesseinov als premier.

Het oppositionele Volksfront heeft een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid aangekondigd tegen Moetalibov. Zo'n 5000 mensen kwamen bijeen voor een vreedzame betoging voor het hoofdkantoor van het Front.

Controle verloren

Door de val van Sjoesja heeft Azerbeidzjan feitelijk de controle over de enclave verloren, terwijl de gevechten in de Azerische corridor tussen de enclave en Armenië toenemen. „Als er geen eind komt aan deze situatie staat het overleven van de Azerbeidzjaanse staat op het spel", waarschuwde de minister voor nationale veiligheid, generaal Ilhoessein Hoesseinov, woensdag.

In de enclave hebben Azerbeidzjaanse helikopters gisteren Armeense dorpen gebombardeerd, aldus het Armeense verdedigingscomité in Stepanakert. Het ministerie van defensie in Bakoe meldde dat Armeense milities dorpen met raketten en artillerie hebben bestookt. Volgens Stepanakert worden de Azerbeidzjaanse troepen in het zuiden van het strijdgebied bijgestaan door Turkse militaire adviseurs.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 mei 1992

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Afgezette president terug op post in Bakoe

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 mei 1992

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken