Bekijk het origineel

Coalitie Volksfront met ex-communisten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Coalitie Volksfront met ex-communisten

Tienduizenden betogers bij parlementsgebouw Bakoe

3 minuten leestijd

BAKOE (RTR/UPI/DPA/AFP) - In Azerbeidzjan heeft het Volksfront, dat twee dagen eerder de macht overnam van president Ajaz Moetalibov, gisteren ingestemd met de vorming van een coalitieregering met ex-communisten. Volgens het ministerie van defensie in Bakoe heeft Armenië de Azerische plaats Latsjin aangevallen.

Tienduizenden betogers kwamen bijeen voor het parlementsgebouw waar de Nationale Raad van Volksfront- en ex-communistische parlementariërs onafgebroken vergadert. Het Front besloot met enkele ex-communisten een coalitieregering te vormen waarvoor het de vice-premier en de ministers van nationale veiligheid, buitenlandse zaken en staatsmedia zal leveren. Voor de overige posten blijven de huidige ministers aan. Dit kabinet zal aanblijven tot de presidentsverkiezingen van 7 juni, die iVIoetalibov donderdag had geannuleerd. Zaterdag verklaarde de Raad dit besluit, evenals de herbenoeming van Moetalibov, ongeldig.

Vandaag zou het parlement formeel bijeenkomen voor een buitengewone zitting om zijn twee besluiten formeel terug te draaien. Ook moet het bepalen of de korte terugkeer aan de macht van Moetalibov gezien moet worden als een staatsgreep, aldus woordvoerder Oktay Gassimov van het Volksfront. De ex-president en zijn minister Hoesseinov, zouden vrijdag uit Bakoe zijn gevlucht.

Opgepakt

In de stad patrouilleerden eenheden van de oppositie, nadat in de nacht van zaterdag op zondag vermoedelijke aanhangers van Moetalibov het vuur openden op het hoofdkantoor van het Front. In verband met deze aanslag zijn negen leden van het ministerie voor nationale veiligheid opgepakt.

Het parlement herstelde Moetalibov donderdag in zijn ambt nadat de stad Sjoesja, het laatste Azerische bolwerk in de omstreden enclave Nagomy-Karabach, in handen was gevallen van Armeense strijders. Twee maanden eerder had Moetalibov het veld moeten ruimen nadat Armeense strijders Chodzjali, de tweede Azerische stad in Nagomy-Karabach, hadden veroverd.

„Als het Volksfront bij de verkiezingen aan de macht komt, zal een van onze eerste doelen natuurlijk zijn om het gebied te heroveren dat de Armeniërs van ons hebben afgenomen", zei Gassimov gisteren. „Daarna kunnen we overwegen te onderhandelen. De Armeniërs hebben daar recht op hun grond en hun huizen, maar ze moeten begrijpen dat ze in Azerbeidzjan leven en dat ze zich aan de Azerbeidzjaanse wet moeten onderwerpen". VnjWllllgef'S

Voor de Nationale Raad riep minister Ragim Kazijev (defensie) gisteren vrijwilligers op vanuit Bakoe met tanks op te rukken naar de plaats Latsjin, in de corridor die Armenië van Nagomy-Karabach scheidt. Volgens zijn ministerie heeft Armenië langs twee kanten een aanval ingezet op het plaatsje. Sinds de val van Sjoesja belegeren Armeense eenheden uit Nagomy-Karabach deze plaats om een verbinding over land te leggen met Armenië.

Armeense troepen zijn 's nachts Azerbeidzjan binnengedrongen, waar zij de plaats Tursu innamen, ten noorden van Latsjin, aldus het ministerie. De Azerische verdedigers hebben zich teruggetrokken op een klein gebied buiten Latsjin. De bmggen op de weg naar Nagomy-Karabach hebben ze opgeblazen om een Armeense opmars tegen te houden. „De toestand is nog verslechterd omdat sommige eenheden in Latsjin hebben getracht terug te keren naar Bakoe vanwege de gebeurtenissen aldaar", aldus de woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 mei 1992

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Coalitie Volksfront met ex-communisten

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 mei 1992

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken