Bekijk het origineel

Azerbeidzjan richt noodkreet tot Turkije

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Azerbeidzjan richt noodkreet tot Turkije

Ankara noemt reactie VN „verre van effectief'

4 minuten leestijd

ANKARA/MOSKOU (DPA/RTR) - Azerbeidzjan heeft gisteren wegens het conflict met Armenië een noodkreet om hulp aan Turkije gericht, zo heeft de Turkse premier, Soeleiman Demirei, gezegd.'

Demirel verklaarde tegenover het persbureau Anatolië dat de Azerische president Aboelfaz Eltsjibei aan Ankara heeft gevraagd alle middelen waarover het beschikt, te gebruiken om een einde te maken aan de Armeense aanvallen in de strijd rond de Armeense enclave Nagorny-Karabach. Volgens de premier biedt militaire hulp door Turkije aan Azerbeidzjan echter geen oplossing. „Andere landen zouden op hun beurt Armenië gaan helpen", aldus Demirel.

In Turkije klinken steeds luidere afkeurende geluiden over het optreden van Armenië. Het ministerie van buitenlandse zaken in Ankara bestempelde dat land tot agressor in de strijd met Azerbeidzjan. Turkije heeft inmiddels zijn 'troepen langs de grens met Armenië versterkt.

In Turkse kranten erop gewezen dat een zachte aanpak van de Armeniërs doelloos is. De voorzitter van het parlement, Hoesamettin Cindoroek, heeft gepleit voor militaire middelen indien het niet lukt het conflict langs vreedzame weg op te lossen. ^

Ondertussen reageerde gisteren het Turkse ministerie van buitenlandse zaken teleurgesteld op uitspraken van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over het conflict tussen beide voormalige Sowjet-republieken. De Vraad eiste dinsdagnacht stopzetting van het jongste Armeense offensief en teruggave van het veroverde gebied door Armenië. Een woordvoerder van het Turkse ministerie, Ferhad Ataman, karakteriseerde de uitspraken van de V-raad als „verre van een effectieve internationale reactie".

Derde corridor

De gevechten tussen Armeniërs uit Nagorny-Karabach en Azeri's gingen gisteren door. De strijd concentreerde zich rond de strategisch belangrijke plaatsen Kelbadzjar en Fizoeli. Het Armeense opperbevel deelde mee dat Azerische aanvallen op Martoeni in het oosten en op de zuidelijker gelegen Latsjin-corridor die Armenië met de enclave verbindt, waren afgeslagen. Sinds dinsdag stelt Armenië pogingen in het werk de Azerbeidjaanse stad Koebatli in te nemen. Indien Koebatli valt, zouden de Armeniërs een derde corridor kunnen openen. Het Azerbeidzjaanse ministerie van defensie meldde gisteren dat Koebatli was beschoten, maar deed geen mededelingen over mogelijke slachtoffers.

Volgens Azerbeidzjan hebben Armeense troepen die ten westen aan de grens van Nagorny-Karabach vechten. reeds een tiende van het Azerische grondgebied in handen gekregen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eiste dinsdag de terugtrekking van de Armeense troepen uit de regio Kelbadzjar en een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden in dat gebied.

De VN voerden gisteren in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, overleg over de situatie van rond 27.000 Azeri's die vastzitten in het gebied bij Kelbadzjar dat veroverd is door de Armeniërs.

Onderweg bezweken

Gisteren slaagden zo'n 200 uitgeputte vluchtelingen erin Azerisch gebied ten noorden van het strijdtoneel te bereiken. Eén op de vier vluchtelingen was op de zware tocht door de bergen bezweken, aldus de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Geneve. Het UNHCR had dinsdag gezegd dat tussen de 60.000 en 70.000 mensen door de strijd gevaar lopen volledig van Azerbeidzjan te worden afgesneden.

Azerbeidzjan heeft zich gisteren gekeerd tot de Conferentie over Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE). Het Comité van Hoge Ambtenaren van de CVSE zal zich binnenkort over de kwestie buigen. Dinsdag is reeds een team van de CVSE naar Nagorny-Karabach vertrokken om ter plaatse onderzoek te doen naar de mogelijkheden om een vredesmacht van deze organisatie daarheen te sturen. ge maatschappijen reeds aan banden is gelegd, invloed hebben op de automatische besturing van vliegtuigen. Zulke storingen zouden tijdens het opstijgen en landen desastreuze gevolgen kunnen hebben.

Maatregelen KLM

Volgens de luchtvaartorganisatie zouden bij het verdere onderzoek naar een mogelijke beïnvloeding van vliegtuigsystemen door andere apparaten ook vliegtuigbouwers, fabrikanten van consumenten-elektronica en luchtvaartmaatschappijen moeten worden betrokken.

De KLM onderschrijft de aanbevelingen van lATA. De luchtvaartmaatschappij is bekend met het probleem en heeft reeds maatregelen genomen. Het advies van de lATA zal worden bestudeerd.

De KLM maakt momenteel via het eigen tijdschrift aan boord bekend dat tijdens het opstijgen en landen geen elektronische apparatuur mag worden gebruikt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 april 1993

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Azerbeidzjan richt noodkreet tot Turkije

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 april 1993

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken