Bekijk het origineel

Patriarch \asken overleden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Patriarch \asken overleden

Kerkvorst leidde Armeens-Apostolische Kerk

2 minuten leestijd

JEREVAN (KNA) - Het hoofd van de Armeens-Apostolische Kerk, patriarch Vasken I, is gisteren op 86-jarige leeftijd overleden. Hy heeft zijn kerk bijna 40 jaar geleid.

Vasken Baldjian werd in 1908 in Boekarest geboren. Hij werd in 1943 tot priester gewijd; in 1951 werd hij bisschop. In 1955 werd hij gekozen tot patriarch en „katholikos van alle Armeniërs". Vasken I was de 130e katholikos.

Tijdens het communisrische regime in de Sowjet-Unie ijverde Vasken met succes voor een zekere bewegingsruimte voor zijn kerk. In het licht van de massamoord op een tot anderhalf miljoen Armeniërs in 1915 door de Turken zag hij de Sowjet-Unie als de beschermer van de Armeniërs, een visie die de meeste van zijn landgenoten met hem deelden.

De Armeense Kerk heeft de weg van de vroegere Sowjetrepubliek Armenië naar de onafhankelijkheid vol ondersteund. Ook in het gewapende conflict over Nagomy-Karabach, de Armeense enclave in Azerbeidzjan, heeft Vasken zich een trouw bondgenoot van de Armeense zaak getoond. Maar hij pleitte bij herhaling voor een wapenstilstand en een vreedzame oplossing.

Op initiatief van de Wereldraad van Kerken ontmoette hij in 1993 in Montreux sjeik-ul-Islam Aliahsjukur Pascha-Zadeh, religieus leider van de Azerbeidzjanen. Bij die gelegenheid drongen beiden aan op een onmiddellijke vrapenstilstand.

De Armeens-Apostolische Kerk, lid van de Wereldraad van Kerken, telt ongeveer 5,5 miljoen leden. Naar schatting drie miljoen wonen in Armenië, anderhalf miljoen in andere voormaHge Sowjetrepublieken en twee miljoen in de diaspora.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 augustus 1994

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Patriarch \asken overleden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 augustus 1994

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken