+ Meer informatie

Paus niet meer tegen huwelijk gesteriliseerde mannen

1 minuut leestijd

VATICAANSTAD — Het Vaticaan heeft bekendgemaakt geen bezwaren meer te hebben tegen het huwen van gesteriliseerde mannen. Het besluit is al op 13 mei genomen door de congregatie voor de geloofsleer, maar eerst vrijdag bekendgemaakt. Desondanks blijft sterilisatie verboden, aldus hef decreet van de congregatie, ook als dit gebeurt om een „geestelijke of lichamelijk ziekte die naar kan worden verwacht of gevreesd, zal voortvloeien uit zwangerschap, te genezen ofte voorkomen".

In het verleden zijn huwelijken die gesloten werden terwijl de man niet kon voldoen aan zijn Roomskatholieke plichten, altijd ongeldig verklaard door de Heilige Stoel. Volgens kringen bij het Vaticaan verandert de nieuwe richtlijn niets aan het standpunt van het Vaticaan inzake sterilisatie als geboorteregeling.


Paus Paulus VI sprak in 1968 een ban uit over geboorteregeling, welke door een Amerikaanse geestelijke inmiddels als een „religieuze catastrofe" is gekenmerkt. Deze geestelijke, André M. Greely, heeft een onderzoek verricht onder de Amerikaanse Roomskatholieken en kwam tot de conclusie dat het verbod tot een aanzienlijke vermindering van het aantal katholieken in de VS heeft geleid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.