+ Meer informatie

TER OVERWEGING

2 minuten leestijd

Ds. P. den Butter, Jozua. Boek van Gods trouw. Een Telos boek. Uitg. Buijten & Schipperheijn Amsterdam 2005, 208 blz., € 15,90.

Wie ds. Den Butter kent, weet dat hij een bijzondere liefde heeft tot het volk Israël. Hij heeft zelfs een deel van zijn ambtswerk met dat doel mogen invullen. Nu heeft hij ons deel gemaakt van deze liefde door de bundeling van een aantal radiolezingen, verzorgd voor de EO-microfoon. Het resultaat is een waardevol boekje waarin een hoop geestelijke lessen te leren zijn (en ook daarin herkennen we hem). Die lessen liggen op het praktisch-geestelijk vlak — via allerlei ‘doorkijkjes’ vanuit de bijbeltekst én op het heilshistorisch vlak. Wie immers Jozua zegt, zegt ‘De HERE geeft heil’, en die zegt dan ten diepste ook: Jezus. Dat laatste element, het heilshistorische, had wat mij betreft nog wel meer aan de orde mogen komen: meteen al bij het eerste inleidende hoofdstuk, waarin de figuur en de plaats van Jozua in de bijbel aan de orde komt, en bijv. ook in de bespreking van hoofdstuk 1. Maar… zo heeft ieder zijn eigen ingang, ook in de prediking. Een detail: de auteur is van mening dat de keuze van Silo als heiligdom teruggaat op de woorden in Deut. 12, ‘de plaats die de HERE verkiezen zal’ (blz. 161). Ik zou toch eerder aan Jeruzalem denken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.