Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Meer weten over sojakaas

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Meer weten over sojakaas

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Dagelijkse consumptie van vlees is voor de meeste mensen een vanzelfsprekende zaak. Vlees bevat dan ook veel waardevolle voedingsstoffen. Echter, een kritische kanttekening bij het gebruik van vlees is wel op z' n plaats. De meeste voedingskundigen zijn het er over eens, dat we meer plantaardige en minder dierlijke voedingsmiddelen moeten gebruiken. Deze verschuiving zou onze gezondheid ten goede komen. Nu zijn er veel verschillende manieren om aan deze,, gezondheidsregel" tegemoet te komen. Eén ervan is minder vlees te eten. Hoe kun je vlees vervangen? Dit kan bijvoorbeeld door af en toe gebruik te maken van sojakaas. Sojakaas wordt gemaakt van de bonen van de sojaplant. De sojaplant is van oorsprong afkomstig uit Oost-Azië. Hij behoort tot één van de oudste cultuurgewassen. In Oost-Azië wordt de sojaboon hoofdzakelijk gebruikt als voedsel voor de mens. In de 19e eeuw werd de sojaplant geïntroduceerd in de Verenigde Staten, waar men hem aanvankelijke gebruikte als veevoer. Pas in de 20e eeuw werd hij daar belangrijk voor de menselijke consumptie. De sojaplant wordt tegenwoordig in diverse landen verbouwd.

Eiwitrijk
De bonen van de sojaplant zijn nogal zwaar verteerbaar. Ze bevatten echter wél veel hoogwaardig eiwit. Daarom worden de bonen verwerkt tot beter verteerbare produkten, zodat het eiwit toch verwerkt kan worden. Eén van die produkten is sojakaas. Andere sojaproduktenzijn:miso, tamari, shoyu, natto, tampeh, vetsin en ketjap. De produkten van de sojaplant zijn al eeuwenlang van groot belang in de Chinese keuken. In China is niet zo'n overvloed aan eiwitrijke dierlijke produkten als bij ons in het Westen. De bevolking ging dan ook mede dank zij de consumptie van de produkten van de sojaplant niet gebukt onder eiwitondervoeding.

Bereiding
Sojakaas is bekend onder de namen tofu en tahoe. Sojakaas wordt gemaakt van sojabonen. De sojaboon behoort tot de peulvruchten. Om sojakaas te verkrijgen wordt allereerst uitgegaan vansojamelk. Hiertoe worden de bonen geweekt en gekookt. Vervolgens worden de bonen fijngemalen, waarbij ondertussen voortdurend water toegevoegd wordt. Er ontstaat dan een dikke brij. Door de brij door een doek te zeven komt een melkachtige vloeistof vrij. De hierboven beschreven manier voor het maken van sojamelk is de zogenaamde Oosterse methode. Door de sojamelk te laten stremmen ontstaat sojakaas oftewel tofu of tahoe. Sojamelk wordt overigens niet alleen gebruikt voor het maken van sojakaas. Het is ook bijzonder geschikt voor zuigelingen en volwassenen die allergisch zijn voor koemelk.

Verwerking
Sojakaas is neutraal van smaak, zodat het in veel verschillende gerechten kan worden verwerkt. Het betekent echter ook dat u zelf nog iets aan de smaak moet verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door de kaas te marineren, te bakken in olie, door zout en kruiden toe te voegen of door er een smeersel voor op brood van te maken.

Voor recepten op dit gebied kunt u zich het best tot vegetarische of Indonesische kookboeken wenden. Sojakaas is verkrijgbaar bij Indische winkels, reformzaken en sommige supermarkten. Sojakaas bevat naast een flinke hoeveelheid eiwit ook veel vitamines en mineralen. Zo bevat sojakaas evenveel calcium (kalk) als koemelk. Verder levert tofu verschillende Bvitamines en ijzer. Een ander bijkomend voordeel is, dat het een calorie-arm produkt is. In vergelijking met vlees, kaas of andere dierlijke eiwitbronnen is tofu een zeer gezonde, goedkope eiwitleverancier. Het kan zo'n drie weken goed blijven mits het onder water wordt bewaard. Het water waarin de tofu bewaard wordt moet dan iedere dag worden ververst. Wanneer dit niet gebeurt kan de kwaliteit van de tofu snel achteruit. Bedorven tofu drijft en kan beter niet meer gegeten worden. Ingevroren en verpakt in aluminiumfolie is het één maand houdbaar.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 december 1986

Terdege | 72 Pagina's

Meer weten over sojakaas

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 december 1986

Terdege | 72 Pagina's