+ Meer informatie

Twee jaar en tbs geëist voor wurging bejaarde

Oude vrouw werd na haar dood verkracht

2 minuten leestijd

HAARLEM (ANP) - De officier van Justitie bij de rechtbanic in Haarlem heeft gisteren twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 20-jarige E. van W. De man stond terecht omdat hij op 14 maart in Zaandam een 86-jarige vrouw heeft gewurgd en vervolgens verkracht.

Het misdrijf speelde zich 's middags af in de aanleunwoning van het slachtoffer. De verdachte kwam het huis binnen door de bejaarde om oud brood te vragen voor vogels.

In de woning werd de vrouw geslagen en hardhandig tegen de grond gewerkt. De verdachte drukte nadien drie minuten lang haar keel dicht. Tegenover een hulpverlener heeft de man verklaard dat hij daarop een sterke seksuele aandrang kreeg. Het slachtoffer en haar belager werden samen aangetroffen door de medewerker van een apotheek, die medicijnen kwam brengen. De verdachte vluchtte met wat gereedschap en de portemonnee van de bejaarde vrouw, waarin zich tien gulden bevond.

Lang verleden

Van W. wordt er ook van beschuldigd dat hij in oktober vorig jaar in Zaandam heeft geprobeerd zijn moeder te verkrachten. De verdachte kroop 's morgens vroeg bij het slachtoffer in bed en zou haar met geweld tot seksuele gemeenschap hebben gedwongen. Het bleef bij een poging, omdat de vader van de man tijdig tussenbeiden kwam.

De voorlopige hechtenis van Van W. werd nadien opgeheven, omdat hij onder toezicht bij zijn oom en tante ging wonen. Na een conflict vertrok Van W. om in Amsterdam te gaan zwerven. De verdachte heeft een lang psychiatrisch verleden. Een poging om hem na het incident met zijn moeder opnieuw te laten opnemen, mislukte echter. Een psychiatrisch ziekenhuis in Castricum weigerde een opname, omdat het daarvoor onvoldoende aanleiding zag.

Enkele weken voor het meest recente delict probeerden de ouders van Van W. hun zoon opnieuw via een rechterlijke machtiging te laten opnemen. De kantonrechter in Zaandam wees dit verzoek echter van de hand.

Volgens een psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan-centrum in Utrecht is de man zeer sterk verminderd toerekeningsvatbaar. De verdachte zou totaal ontredderd zijn en buiten zichzelf geplaatst.

Van W. , die voor de zitting een ruime hoeveelheid zware kalmerende middelen had geslikt, verklaarde dat de feiten eigenlijk een schreeuw om aandacht waren geweest.

Officier van Justitie, mevrouw mr. C. J. Hemmes, sprak van een levensgroot drama, dat in feite het gevolg is geweest van de onmacht om de verdachte goed te behandelen. Voor de verkrachting van de bejaarde vrouw vroeg de officier ontslag van rechtsvervolging, omdat seksuele gemeenschap met een overledene in de wet niet strafbaar is gesteld. Uitspraak 6 september.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.