+ Meer informatie

Landmachtorder gaat toch naar DAF/RSV

„Meerkosten aanzienlijk teruggebracht"

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het kabinet heeft besloten de bestelling van 841 pantservoertuigen voor de landmacht te plaatsen bij het DAF/RSV-consortium. Dit is vrijdag meegedeeld na afloop van het wekelijks kabinetsberaad.

De meerkosten als gevolg van het plaatsen van deze order bij het Nederlandse consortium bedragen ongeveer honderd miljoen gulden op een totaalorderbedrag van ruim 700 miljoen gulden. Naar het oordeel van het kabinet zijn deze meerkosten teruggebracht tot een ,,aanvaardbaar" bedrag.

Voor de levering van de nieuwe voertuigen hebben DAF/RSV en de oorspronkelijke leverancier FMC (Amerika) offertes uitgebracht, waarin nog sprake was van een prijsverschil van 270 miljoen gulden. De onderhandelingen leidden ertoe, dat de meerkosten met ongeveer 170 miljoen konden worden verlaagd.

Het kabinet wil de order in ons land houden omdat deze past in het industriebeleid van stimulering van hoogwaardige werkgelegenheid.

Tot het project behoort ook de aanschaf van wapens en munitie en van richtmiddelen voor de voertuigen en van platte spoorwegwagons voor snel vervoer van de rupsvoertuigen. Daarmee is in totaal een bedrag van 355 miljoen gulden gemoeid.

Vreugde
Het samenwerkingsverband DAF/RSV heeft met vreugde kennis genomen van de beslissing van het kabinet, aldus een DAF-woordvoerder. Het consortium hecht er grote waarde aan dat de ministerraad het belang van de continuïteit voor de betrokken bedrijven en de daarmee verbonden 600-700 arbeidsplaatsen zwaarder heeft laten wegen dan de meerprijs die licentiebouw in Nederland noodzakelijkerwijs met zich meebrengt, zegt hij.

Het consortium is erin geslaagd de aanbiedingsprijs drastisch bij te stellen. Dit was ondermeer te realiseren doordat het mogelijk bleek meer componenten in Nederland te bouwen dan aanvankelijk was aangenomen.

De (841) pantserrupsvoertuigen zijn bestemd om bij acht pantser-infanteriebataljons van het eerste legerkorps de verouderde pantserwielvoertuigen te vervangen. Tegelijk zal de anti-tankcapaciteit van de bataljons worden vergroot. Op korte termijn wordt de Defensie-commissie uit de Tweede kamer over de defensie-order gedetailleerd geïnformeerd, zo blijkt uit mededelingen na afloop van het wekelijks kabinetsberaad verstrekt.

Voldoening
Het Christelijk Nationaal Vakverbqnd heeft vrijdag „met voldoening"gereageerd op het kabinetsbesluit. Het hoopt dat deze maatregelen de start betekenen van een nieuw industriebeleid.

De werkgelegenheid bij DAF en RSV zou ernstig in gevaar zijn gebracht, als de defensie-order naar Amerika was gegaan, aldus het CNV. Het meent, dat de plaatsing van overheidsorders in het kader van een te ontwikkelen industriebeleid een stimulerende rol moet spelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.