+ Meer informatie

KGB - officier keert terug

2 minuten leestijd

WASHINGTON — De Rusische Inlichtingenofficier Anatoli Tsjebotarjef, die begin oktober naar het Westen overliep en heeft samengewerkt met de Amerikaanse inlichtingendiensten, is naar zijn vaderland teruggekeerd, zo heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Tsjebotarjef, volgens het ministerie een inlichtingenofficier met de rang van majoor, was op 3 oktober in Brussel naar de Amerikaanse ambassade gegaan, waarbij de. wens te kennen gaf naar de Verenigde Staten te worden gebracht. Hij kwam op 7 oktober in de Verenigde Staten aan. Tsjebotarjef was in Brussel te werk gesteld bij de Russische handelsmissie en onder deze dekmantel zou hij zich met inlichtingenwerk hebben bezig gehouden.

Op 21 december verklaarde Tsjebotarjef zich bereid een gesprek te hebben met Joeli M. Vorontsof, de kanselier van de Russische ambassade in Washington. Hij deelde de Russische diplomaat in dit gesprek in het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in aanwezigheid van Amerikaanse functionarissen mee, dat hij uit vrije wil naar de Verenigde Staten was gegaan.

Twee dagen later liep de overloper opnieuw over. Op 23 december aldus Bray, verliet Tsjebotarjef het appartement dat hij op eigen verzoek deelde met een hem door de regering ter beschikking gestelde bewakingsploeg. HIJ zei dat hij een eind ging wandelen. Dit was al eerder gebeurd, zo zei Bray, en de Rus was vrij om te gaan waar hij wilde.

Op 23 december keerde hij echter niet naar zijn appartement terug en op 24 december deelde Vorontsof aan een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken mee, dat de overloper zich in de Russische ambassade bevond en dat hij terug wilde keren naar zijn familie in de Sovjet-Unie. „Vorontsof vroeg ons om onze medewerking", zo zei Bray.

Vorontsof werd meegedeeld dat Tsjebotarjef slechts voorwaardelijk in de Verenigde Staten verkeerde en dat de beslissing over zijn vertrek daarom genomen moest worden door de Amerikaanse immigratie- en naturalisatiedienst (INS).

Een inspecteur van de INS op Ken. nedy Airport Tsjebotarjef nam in aanwezigheid van vijf Amerikaanse functionarissen hem 'n verhoor af. De INS-functionaris kwam na een zorgvuldig verhoor tot de conclusie, dat Tsjebotarjef uit vrije wil handelde, aldus Bray.

De Rus vertrok zondagavond met een vliegtuig van de Aeroflot naar Moskou.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.