+ Meer informatie

Sint-Annalandse bakker werd wereldberoemd

4 minuten leestijd

Iedereen op het eiland Tholen, ja zelfs velen daarbuiten kennen de namen van de familie De Waal uit het stadje Tholen (bekend door zijn bokkepotcn) en Nicuwkerk uit Poortvliet door zijn gebak, internationaal bekend. Sint-Annaland telt wei enkele bakkers, maar een oud inwoner uit deze kern SintAnnaland heeft het ook weten te brengen tot een wereldvermaard produkt> namelijk het The-Hakokosbrood. Dat is de nu al zo goed als gepensioneerde Abraham Theuniss? een zoon van wijlen de weduv^e iiTheunisse, die indertijd haar winkeltje had in de Tonhuisstraat. Na zijn jeugd in zijn geboorteplaats te hebben doorgebracht, verhuisde hij in oorlogstijd naar Rttterdam, waar hij een bakkerszaak stichtte. Om gezondheidsredenen werd hem geadviseerd naar elders te vertrekken en hij vestigde zich in 1955 in Harderwijk op de Veluwe.

Daar in deze grote Gelderse plaats voldoende bakkers aanwezig waren, zocht de heer Theunisse het in een andere richting, namelijk de _ produktie van drups (snoepjes met ananas en pepermuntsmaak). Van een goede eenmanszaak werd het een fabriek, waarbij eerdere uitbreidingen werden gevolgd door een geheel nieuw complex in december 1971. Thans is er ook een opvolger gekomen in de persoon van de heer Theunisse jr.

Investering
De nieuwe fabriek, die ongeveer drie jaar geleden geopend werd, vergde met inibegrip van installaties e.d. een bedrag van niet minder dan een half miljoen gulden. Een prachtig bedrijf daar in het Gelderse Harderwijk met een totale oppervlakte van 1700 m2, waarvan een grote hal met opslagen machinepark 1300 m2 beslaat. In zo'n fabriek wordt dagelijks 3 ton kokosbrood per dag geproduceerd.

Produkr

De grondstoffen worden ver- . werkt in grote mengmachines tot een deeg, waarvan de broden van twintig kilogram „gestoken" worden, zoals dat in vaktermen heet; ze gaan dus niet in dé oven! Ze blijven enige tijd in vormen staan, ongeveer een paar dagen, waarna ze in dunne plakj.es worden gesneden. Een volautomatische verpakkingsmachine met een capaciteit van 75 pakjes per minuut, maaklJ het The-Ha-koikosbrood (Theunisse-Harderwijk, kokosbrood) gereed voor de export, want niet alleen is dit produkt in alle Nederlandse supermarkten en andere winkelconcems verkrijgbaar, maar het wordt ook naar het buitenland geëxporteerd, vooral naar Australië en de USA. De ondernemende Sint-Annalander Theunisse bouwde een bedrijf dat klinkt als een klok. Het The-Ha brood krijgt een evengrote bekendheid als het bokkepootje van de firma De Waal uit Tholen. Het kokosbrood van de Sint-Annalander „Bram Theun" werd wereldvermaard. 7'5 Hij is eenmenselijke bewaker, merkt Schwencke op; Hij weet niet waarom. We kunnen het goed met elkaar vinden. Natuurlijk moet hij wel oppassen, anders wordt hij zelf gearresteerd, maar ongetwijfeld is hij ons ter wille, je zult het wel merken.

Een ander onderwerp. „Waarom laat men die stakker hier liggen?" vraagt Karl, op de stervende wijzend. Niemand gaat de barak uit, of je ziek bent of stervende, 't Is natuurlijk verschillend, maar je kunt wel zeggen, dat er per dag drie sterven. Totaal ondervoed en op van het werken.

En wat gebeurt er met de lijken? vraagt Karl vol afschuw.

Die moeten de gevangenen, die in de buurt liggen, weg brengen naar een hoek van het kampterrein. Daar staat een soort oven-, die steeds brandt. Daar wordt het lijk ingeworpen, gekleed en al. 't Is gruwelijk' huivert Karl. Ja, het regime is gruwelijk. Wat het worden moet, weet God alleen. Je kunt alleen bidden om verlossing uit de ellende. Of doe je dat niet.

Karl schudt het hoofd. — Hc weet het wel... soms denk ik... och, wat doet het er toe!

Het doet er veel toe, kameraad, het doet er alles toe. Je kunt je lichaam verliezen, ze kunnen je doodschieten. Of je kunt van ellende sterven, zoals hij daap jpaar de ziel kunnen ze niets doen. Daar moet je God voor hebben. Karl zwijgt, ten prooi aan allerlei gevoelens.

In de nacht is, naar 's morgens blijkt, de man in de hoek overleden. Vier „buurlui" krijgen bevel, het lijk weg te brengen, Karl en Schwenke behoren er ook toe. Het wordt weggedragen. Als het in de oven, die flink opgestookt is, is geworpen, vouwt Schwenke even de handen en bidt. De bewaker, die het viertal vergezelt, re

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.