+ Meer informatie

Londen ondertekent EG-verklaring niet

„We wijzen monetaire unie niet af"

2 minuten leestijd

LONDEN (RTR) - Groot-Brittannië zal een verklaring behorende bij het ontwerpverdrag voor de Economische en Monetaire Unie (EMU) van de EG niet ondertekenen. De verklaring is niet bindend, maakt geen deel uit van hef verdrag voor de EMU en is derhalve niet erg belangrijk, zo hebben Britse regeringsfunctionarissen gisteren in Londen laten weten.

Minister Kok van financiën presenteerde maandag in Den Haag het ontwerpverdrag met de daaraan gekoppelde verklaring. In die verklaring spreken de EG-landen zich ervoor uit dat ze zo snel mogelijk zullen overgaan naar de derde en laatste fase van de EMU, waarin alle twaalf de landen van de EG hun munteenheid vervangen door de ecu, op het ogenblik nog de rekeneenheid van de Gemeenschap.

Kok heeft juist deze verklaring laten opstellen om Groot-Brittannië ter wille te zijn. Het land voelt er niets voor zijn monetaire soevereiniteit over te dragen aan een EG-instelling. De NedeHandse minister wil Londen in slaat stellen wel het ontwerpverdrag te ondertekenen, maar niet de verklaring.

In het ontwerpverdrag is onder meer de clausule opgenomen dat geen enkel EG-land kan worden gedwongen aan de laatste fase op weg naar de EMU deel te nemen als het desbetreffende parlement het moment van koppeling van de eigen munteenheid aan de ecu nog niet gekomen acht. De NedeHandse ontwerptekst voor het EMU-verdrag wordt op de topconferentie van de EG in december in Maastricht besproken.

Op een kier

Minister Kok heeft met het opstellen van de afzonderlijke verklaring de deur voor Groot-Brittannië op een kier gehouden. De Britse regering is de tekst van het voorgestelde verdrag nog aan het bestuderen en wijst een monetaire unie in de EG niet af, zo werd verder in Londen vernomen.

Volgens de Britse regeringsfunctionarissen hebben premier Major en minister van financiën Lamont de indruk dat ze in ieder geval een deel van hun voorwaarden hebben zien opnemen in het ontwerpverdrag, waarin de EG-landen de mogelijkheid wordt geboden voorlopig buiten de EMU te blijven. Er zal evenwel nog veel moeten worden onderhandeld voordat Groot-Brittannië zijn handtekening onder de overeenkomst kan zetten, aldus de functionarissen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.