+ Meer informatie

t ft^^Sin

2 minuten leestijd

73. Doch de man, die de waarschuwing bracht, heeft de mensen gekalmeerd. „Er is geen grote haast," zei hij. ,J)e jongens kunnen rustig heen gaan. De anderen doen beter om te blijven." Die werkte gunstig. De vrouwen gingen weer zitten. De jongens waren minder gejaagd. Maar het bleef moeilijk om uit de el'Volle kerk vandaan te komen. De gaanderij zat opgepropt. Een Jongen klom over de balustrade van de kraak heen en liet zich langs een pilaar naar beneden glijden. Anderen volgden hem op deze vreemde weg en door het brede middenpad repten de Jongens zich daarna naar de uitgang. Evert kwam langs AUe's hoekplaats. Even vatte hij haar hand en drukte die. „Niet ongerust zijn," fluisterde hij haar in het oor. „Het gaat wel goed." De dominee zei het anders in zijn dankgebed, dat hij, zijn preek afbrekend, onmiddellijk op het vertrek der Jongens volgen Uet.„Heere, geleid Gij hen op hun vlucht. In t7w hoede zijn ze wèl geborgen." En in de slotzang, die op de borden niet stond aangegeven, zong de gemeente van hetzelfde vertrouwen: „...Die Ood vertrouwt, dien deert geen kwaad, Zijn weg zal veilig wezen..." Na deze zondag waakt Urk tegen overvallen, dag en nacht. Bij dag gaat het gemakkelijk. Er is altijd volk aan de havenkEuit. Nooit kan een schip het eiland naderen of het is op verre afstand reeds waargenomen en verkend, en op de dijken naar Lemmer en Kampen houden de dijkwerkers een oogje in het zeil. Voor de nacht is een speciale veiligheidsdienst gevormd. Vrijwilligers staan dan op post op de dijken en aan het havenhoofd. Wordt onraad waargenomen dan bast de stoomfluit van de postboot over Urk. Op dat sein vliegen alle jongens uit hun bedden om zich te verschuilen in kelders en op zolders, in pakhuizen en in taanderijen, onder netten en achter vaten. Sommigen dalen af in putten en anderen gaan in het nachtelijk duister de wijde polder in. Meestal bUjkt het alarm loos.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.