+ Meer informatie

Leerling: ontstane situatie uitbuiten

Kleine Drie in gesprek

2 minuten leestijd

De nieuw gekozen lijstrekker van het RPF, Meindert Leerling is optimistisch gestemd over de toekomst van zijn partij. „De basis voor het optreden van het RPF is nu gegeven. Dat er CDA-kiezers zijn die op het laatste moment toch weer CDA hebben gekozen, is te danken aan de prognoses van Maurice d'Hondt. Ze hebben duidelijk stembeïnvloedend gewerkt", zei hij woensdagmiddag in een gesprek met Van Rossum (SGP) en Schutte (GPV) in de EO-actualiteitenrubriek.

Schutte was daar minder van overtuigd, hij meende dat de wortels van de ontkerstening veel dieper zitten, dan op het oog lijkt. Van Rossum signaleerde in dit verband dat het in feite gaat om de strijd tussen waarheid en leugen. In die concurrentiestrijd kan echter alleen Hij, een waar keerpunt tot stand brengen, die gezegd heeft dat Hem gegeven is alle macht in hemel en op aarde.

Samenwerking
Uiteraard werd veel aandacht gewijd aan een eventuele toekomstige samenwerking tussen de kleine drie, waarbij Leerling het begrip „vijfde stroming" in de Kamer introduceerde. Van Rossum zowel als Schutte achtte het nog te vroeg om zich hierover uit te spreken. „Een samenwerking tussen de fracties zag Van Rossum in de toekomst wel liggen. „Dat is per slot van rekening in het verleden ook gebeurd," zo zei hij.

Leerling die pleitte om bij de Staten- en gemeenteraadsverkiezingen de nu ontstane situatie uit te buiten, kondigde aan dat binnen het RPF reeds gewerkt wordt aan het uitwerken van een electoraal plan.

Van Rossum achtte het te vroeg om zich daar nu reeds over uit te spreken: „Ik kan er trouwens geen verstandig woord over zeggen, dat is niet alleen een kwestie van rekensommetjes, dat zal van de partij en haar organen afhangen."

Zowel Schutte als Leerling toonde zich bereid om eventueel regeringsverantwoordelijkheid te aanvaarden. Van Rossum meende dat het nog veel te vroeg is om zich daarover uit te spreken. Hij uitte een voorzichtige voorkeur voor een kabinet CDA-VVD, maar noemde verder de keus PvdA of VVD: „lood om oud ijzer".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.