+ Meer informatie

MOORDAANSLAG

2 minuten leestijd

Hooggeplaatste personen zijn altijd al het doelwit geweest van aanslagen op hun leven. Meer dan „gewone" mensen hebben zij immers in brede kring hun tegenstanders en vijanden. Ook de stichter van ons vorstenhuis, prins Willem van Oranje, ontkwam niet aan de moordenaarshand.

Niettemin zijn er wel perioden in de geschiedenis aan te wijzen, waarin het aantal aanslagen op vorsten, politici en andere hooggeplaatsten sterk was toegenomen. Dat is ook in onze tijd het geval.

President Reagan is nog maar net bekomen van een aanslag op zijn leven of de paus is het doelwit. Afgelopen maandag werd in de Westduitse deelstaat Hessen een minister doodgeschoten.

Ongeacht onze opvattingen over de paus en het pausschap, spreekt het vanzelf dat wij deze aanslag betreuren. Ook al zien wij paus Johannes Paulus II beslist niet als het symbool van vrede en vriendschap onder de mensen, zoals de aartsbisschop van Marseille hem typeerde.

De dader van de aanslag is een islamitisch fanaticus. Reeds eerder vermoordde hij de hoofdredacteur van een Turks dagblad. Voor hem was de paus, met Amerika en Rusland, een symbool van het moderne imperialisme, dat de islamitische wereld in zijn greep wilde houden.

Een aanslag zoals gisteren de paus overkwam, kan vandaag of morgen een ander publiek persoon treffen. De paus heeft nooit van omvangrijke veiligheidsmaatregelen rond zijn persoon willen weten. Maar in Amerika, waar de veiligheidsmaatregelen wel scherp zijn, kon men president Reagan ook niet voor een aanslag bewaren.

Een democratisch politicus, maar ook een modern „kerkvorst" wordt geacht zich ongedwongen onder de mensen te begeven en daardoor populariteit te venwerven. Maar het is onvermijdelijk dat een dergelijke gedrag hem kwetsbaarder maakt voor moordaanslagen door ideologische tegenstanders of fanatici.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.