+ Meer informatie

Groenten voor de sier bekennen graag kleur

3 minuten leestijd

Er zijn maar weinig groenten die geteeld worden vanwege hun sierwaarde. Eigenlijk houdt het met wat kruiden wel op, maar dat is natuurlijk wat anders dan de "echte" groenten. Overigens zijn de meeste groenten best aardig of zelfs mooi om te zien, maar meestal gaan we niet zover dat we bloemkool en siermaïs tussen de afrikanen zetten! Fraaie soorten zijn onder andere:
- Roodbloeiende, klimmende pronkers of pronkbonen. Doen het fantas tisch leuk, glimmend blad en frisrode bloemen geven een groeiboogje een totaal ander, romantisch uiterlijk. En: u oogst er ook nog van!
- Rabarber als (forse) bodembedekkende plant. U plukt er niet van maar u laat ze gewoon hun gang gaan. Heel mooi. Uitstekend toepasbaar op een moeilijk te maaien talud.
- Een enkele boerenkoolplant brengt wat rust in een "schreeuwende" border vol éénjarig goed.
- Eikebladsla of andere slasoorten, zeer decoratief.
- Romanescobloemkool tussen wat pollen vaste planten. Misschien wilt u zelf wat experimenteren. En bevalt het u niet? Dan eet u de plant toch gewoon op! Kleuren in de moestuin komen er ook steeds meer. Paarsgevlekte sperziebonen en (heerlijke!) gele boterbonen. Gele tomaten, oranje paprika, witte miniaubergine, paarse spruitkool, groene bloemkool, enzovoorts. Snuffelt u eens in de catalogus of in het tuincentrum!

Ringelrups vormt een bedreiging
De ringelrups kan behoorlijk wat schade veroorzaken, o.a. aan fruitbomen. In de winter kunt u het nageslacht herkennen aan de eimanchetjes die om een stammetje of tak afgezet worden. Ze brengen op die manier de winter door, uitstekend beschermd tegen kou en andere narigheid. De eimanchetjes kunt u met uw nagels lospeuteren.

Fruitbomen vertroetelen in de winter is bittere noodzaak
Voorzie uw fruitgewassen rond deze tijd van een flinke laag half verteerde koemest of compost. Maak eerst de bovengrond ietsje los en haal eventueel onkruid weg. De laag mest of compost kan 8-10 cm dik zijn. De doorsnede van de cirkel mest dient overeen te komen met de doorsnede van de boomkroon of struik. Op die manier zorgt u voor een stukje bemesting, bescherming van de structuur van de grond, de onkruidgroei wordt wat tegengegaan, de ondergrond droogt minder snel uit, wat vooral bij oppervlakkige beworteling (onder andere aalbessen) voordelen oplevert

Incapruim op het balkon
De Incapruim, die ook wel ananaskers of Kaapse kruisbes genoemd wordt, is een vrijwel onbekende plant. Jammer, want niet alleen is de plant aardig om te zien, de vruchten zijn eetbaar en smaken prima. De plant is familie van het lampionplantje, u kent ze wel, die takken met oranje lampionnetjes in droogboeketten. De Kaapse kruisbes moet u als zaad bestellen. Na aankoop kunt u in huis rond eind februari gaan zaaien. Dat kan in kistjes, bakjes of potjes. Bakjes en potjes hebben de voorkeur, omdat bij het overzetten in een grote pot het wortelgestel niet beschadigt. Ook op het balkon doen ze het prima. Zet 1 of 2 planten in een kunststof emmer of grote pot. Dagelijks gieten en na een week of vier tot zes starten met het geven van wat kamerplantenmest. Na de bloei ontstaan lampionnetjes met een ronde vrucht. Wanneer deze rijp is, is de kleur oranje. U kunt ze vers eten maar ook verwerken tot jam of compóte.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.