+ Meer informatie

Even langs bij kachelmuseum ''Fini's Hoeve''

3 minuten leestijd

,,Het is begonnen met de kroning van koningin Beatrix. Ik had net een oud smederijtje gekocht. Om de ruimte ter ere van de feestdag wat toepasselijk te versieren, kocht ik een paar oude kachels. Die zette ik erin. Sindsdien is de verzameling alleen maar gegroeid." En dat is te zien. In het kachelmuseum van Johan Abbing in Vriezenveen staan talloze kachels. Het grijze gietijzer glanst in het binnenvallende licht. Per soort staan de nu verkilde verwarmers in strak gelid. Keurig gedrukte kaartjes vertellen de bijzonderheden en het land van herkomst. Er is zorg aan besteed.

Variatie
Wie denkt dat een kachel slechts bedoeld is om ruimtes te verwarmen kan zijn kennis in Vriezenveen op temperatuur brengen. Abbing laat tijdens een rondgang zien dat de kacheltechniek niet stil heeft gestaan en veelzijdig wordt gebruikt. „Dit is een handverwarmer", begint de museumbeheerder. Aan de bovenkant van een ronde kachel is een aantal fraaie roosters te zien. „Verkleumde koetsiers konden hun koude handen boven die openingen houden. Ernaast zie je een strijkboutkachel." Een smalle ronde schuine ijzeren plaat rond de kachel biedt ruimte aan een strijkijzer. „Tijdens het strijken legde moeder de strijkbout telkens op de kachel. Als hij warm was kon je hem gebruiken. Zo ging dat in de voorelektrische tijd", vertelt Abbing. „Dit exemplaar is een douchekachel. In deze koperen ronde hoge buis bevindt zich een boiler. Die liet men vollopen met water. Kachel aan en een uur later kon je douchen." Zo laat het museum de vindingrijkheid van onze voorvaders zien. Naast de douchekachel staat een noodkachel uit de oorlog. Een allesbrander die weinig brandstof nodig had. Ook een heuse kunstmoederkachel is in het museum te bewonderen. Ooit in gebruik geweest in een kippenhok. Boven de kleine gietijzeren kachel is een grote blikken paraplu gemonteerd. De opstijgende warmte blijft eronder hangen en geeft de kuikens de benodigde warmte. We komen bij een volgend exemplaar. Een kleine ronde kachel torst een stellage met een enorme pan. „Een kookkachel voor de was. Heel eenvoudig. Pan vullen met water, zeep erbij, was erin, kachel aan en koken maar." Zo staan er in de prachtig verbouwde boerderij vele exemplaren. Groot, klein, rond, vierkant, eenvoudig en soms zeer fijntjes bewerkt. Enkele kachels zijn getooid met complete schilderingen op emaille.

Pronkstuk
In een nabijgelegen schuur heeft Abbing een werkplaats. Een roestige oude kachel wacht op bewerking. „Ik doe een staalborstel aan een boormachine en het komt er glanzend onder vandaan." Het is bijna niet te geloven. Op enkele exemplaren is de eigenaar bijzonder trots. Zo heeft een kachel die speciaal is vervaardigd voor de kroning van Wilhelmina tot koningin een mooie plek gekregen. Een portret van de jonge vorstin en een aantal kroontjes sieren de kachel. Trots vertelt Abbing: „Een tweede exemplaar heb ik nog niet gezien." Ook een "konkel" is te bezichtigen. In de ruimte boven de kachel kan een vierkante gieter worden geplaatst. Het museum is te bezichtigen na een afspraak. „Ik ontvang hier veel groepen. Vooral busreizen. Een dagreis voor bij voorbeeld oudere mensen wordt dan deels gevuld met een bezoek aan ons museum." De kachelhobbyist hoort tijdens de bezichtiging door senioren vaak kreten van herkenning.
„Zo'n kachel hadden we thuis ook." De ontmoeting met het verleden maakt de bezoeken vaak succesvol. Voor een bezoekafspraak met de heer Abbing belt u: 0546-561502.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.