+ Meer informatie

HAAGS TRAMVERKEER UREN ONTREGELD DOOR KORTSLUITING

2 minuten leestijd

In Den Haag is vrijdagmiddag het tramverkeer in een groot deel van de stad lamgelegd doordat kortsluiting ontstaan was in een gelijkrichterstation aan de Dibbetstraat. De kortsluiting, waardoor de spanning op een deel van de bovenleidingen van het tramnet wegviel, was indirect het gevolg van het feit dat een dragline bij werkzaamheden nabij de Mamixstraat enkele kabels opwipte en stuk trok. In de Mamixstraat sloeg daardoor een steekvlam uit de ondergrondse eleotriciteitskabel van het trambedrljf. Het gelijkrichterstation viel vervolgens door de plotselinge te hoge belasting uit.

Omdat de mogelijkheid bestond dat ondergrond in de Mamixstraat een gasbuis lek was geraakt, werd de Mamixstraat en omgeving voor het verkeer afgesloten. Uit voorzorg kwamen brandweer, politie, GG en GD. PTT en het gemeentelijk energiebedrijf voor onderzoek van de ondergrondse beschadiging van kabels en buizen naar de Mamixstraat. • Aan de Mamixstraat ligt een PTTkantoor, waarvan de ramen gesloten gehouden moesten worden.

De Haagsche tramweg-maatschappij (HTM) schakeldie extra bussen in om te trachten de lijndiensten zoveel mogelijk draaiende te houden.

Het onderzoek wees uit dat in de Mamixstraat geen gaslekkage voorkwam in de buizen onder de straat, en dat alleen de electriciteitskabel van het trambedrijf vernield was. Op de plaats waar de kabel was gan bmden en de vlammen uit het trottoir sloegen greep de brandweer met een poederblusser in. Een auto, die dicht bij de vlammeoi' stond, liep enkele honderden guldens lakschade op.

De HTM charterde een twintigtal extra bussen van andere vervoerbedrijven, om vooral in het spitsuur op de uitgevallen tramlijnen het passagiersaanbod te kunnen verwerken. Er zouden volgens de directie van de HTM vele uren gaan zitten in het doormeten en eventueel herstellen van de kabels, die door de gecompliceerde kortsluiting mogelijk beschadigd ïijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.