+ Meer informatie

Alfred Teeuw: van medisch student tot verpleeghuisarts

2 minuten leestijd

„In z'n algemeenheid zie ik geen oplossing", zei medisch student Alfred Teeuw in een artikel over dokters zonder werk. We plaatsten het 12 jaar geleden. Voor Teeuw, die toen gematigd optimistisch was, is er in elk geval een oplossing gekomen.

Dokters zonder werk", zo luidde de kop boven het omslagartikel van Terdege 12 juli 1984. Daarmee werd de werkelijkheid juist beschreven. Diverse afgestudeerde medici moesten zich noodgedwongen laten inschrijven in een vacaturebank om aan een baan te kunnen komen. De wachttijd voor de huisartsenopleiding werd al langer en de selectiecriteria voor bepaalde specialismen steeds strenger. Kortom: De toekomst voor pas afgestudeerde artsen was in 1984 weinig rooskleurig. Toendertijd was ik vijfdejaars student. Vanzelfsprekend maakte je plannen voor de toekomst. Ik hoopte ooit huisarts te kunnen worden, maar dat leek niet eenvoudig. Je ging naar alternatieven zoeken. Allereerst was daar de mogelijkheid om in het buitenland aan de slag te gaan. Een oriëntatie van drie maanden in Vendaland (Zuid-Afrika) maakte mij enthousiast om op het zuidelijke halfrond te gaan werken, maar echtgenote en familie waren niet te overtuigen. In het interview gaf ik aan dat de medische opleiding geen uitwijkmogelijkheid biedt naar het onderwijs. Dat bleek echter niet juist te zijn. Direct na het afronden van de studie kon ik aan de slag bij de Sara Neviusschool, een opleiding voor MDGO. Ik gaf toen gezondheidskunde en kennis van ziektebeelden. Gelijktijdig kwam het verzoek om les te geven aan de inserviceopleiding van verpleeghuis Zilverschoon, in Nijkerk. Door een samenloop van omstandigheden resulteerde dit verzoek in de functie van verpleeghuisarts. Inmiddels ben ik alweer negen jaar als zodanig werkzaam, waarvan de laatste twee jaren in verpleeghuis Salem in Ridderkerk. Kortom, ondanks de sombere vooruitzichten is alles zeer voorspoedig verlopen. In het onverwachte verzoek om als verpleeghuisarts te gaan werken, heb ik de bijzondere levensleiding ervaren. Tot op de dag van vandaag mag ik met plezier, ondanks de confrontatie met lijden en ontluistering, dit mooie werk verrichten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.