+ Meer informatie

Meldingsplicht voor gevallen abortus-blauw

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Dierenartsen die op een varkensbedrijf de mysterieuze varkensziekte abortus-blauw aantreffen, zijn met ingang van gisteren verplicht dat te melden aan de overheid. Dat heeft het ministerie van landbouw gisteren bekendgemaakt.

Verder moeten varkensbedrijven ten minste acht weken lang gevrijwaard zijn van de ziekte voordat ze levende varkens mogen exporteren. Dierenartsen krijgen de taak uiterlijk 48 uur voor de export bedrijven te controleren en een gezondheidsverklaring af te geven.

Een bedrijf mag daarnaast geen fok- en gebruikvarkens exporteren als het in de voorafgaande dertig dagen varkens heeft gekocht van een verdacht bedrijf. Met deze maatregelen geeft Nederland gehoor aan een EGbeschikking die op 1 maart is ondertekend door Europees commissaris MacSharry.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.