+ Meer informatie

Vooral hij salade zijn verse ingredunten heel helangrijk

3 minuten leestijd

vJalades geven een maaltijd een fris karakter. Ze zijn ook bruikbaar als voor- of bijgerecht Dan kunt u de aangegeven hoeveelheden halveren. Hoe u de salade ook serveert, geef er altijd stokbrood bij. En gebruik verse ingrediënten; kenners zeggen dat je daarvoor op de markt moet zijn. Recepten voor vier personen.

Witte kool met paptrika en knoflook
Dressing:
'/s I gevogeltefond, 3 eet! witte-wijnazijn,
4 eetl. olijfolie, zout, suiker, zwarte peper uit de molen
Salade:
1 kleine witte kool (circa 650 g),
350 g groene paprika
1 grote ui (circa 150 g), 4 teentjes knoflook
een paar takjes peterselie 
Doe alle ingrediënten voor de dressing in een pan en breng ze g aan de kook. Laat 2 minuten doorkoken. Verwijder de buitenm ste bladeren van de witte kool en snijd de stronk eruit Snijd de kool in fijne reepjes. Was ze kort in koud water en laat ze uitlekken. Doe de kool in een kom, giet de nog warme dressing erbij en laat het geheel een kwartier staan. Was en halveer de paprika, verwijder zaad en zaadlijsten. Snijd de helften in smalle reepjes en doe die bij de salade. Pel de ui, hak hem in kleine stukjes en doe die bij de salade. Pel de teentjes knoflook, snijd ze in dunne plakjes en roer ze door de salade. Breng alles op smaak. Schep de salade op diepe borden en garneer hem met de gewassen peterselie.

Tomatensalasde met kiwi en youghurtdressing
Dressing:
200 g yoghurt, 4 eetlepels melk, sap van 1 citroen,
zout, suiker, 2 eetl. gefiakte pistachenootjes,
witte peper uit de molen
Salade:
 500 g vleestomaten, 6 kiwi's
16 blaadjes basilicum

Klop de melk, het citroensap en de pistachenootjes met de garde door de yoghurt en breng de dressing op smaak met zout suiker en witte peper Was de tomaten, kruis ze in en blancheer ze 20 seconden in kokend water Dompel ze even in ijskoud water en verwijder het vel. Snijd de tomaten in partjes. Was en schil de kiwi's, snijd ze in plakjes. Rangschik de tomaat en de kiwi laag om laag in cocktailglazen en giet de yoghurtdressing erover Garneer de salade met de gewassen basilicumblaadjes.

"Eetmeter" op de pc rekent uit wat u binnen krijgt
Wie precies wil weten hoeveel calorieën hij of zij per dag binnenkrijgt kan natuurlijk een serie tabellen erop naslaan en een optelling maken. Met een slim computerprogramma van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding is dat allemaal in een kwartiertje gebeurd. In de voedingsmiddelentabel van de "Eetmeter eXtra", zoals het programma heet zijn meer dan duizend produkten opgenomen. Zowel losse ingrediënten als complete gerechten, en zowel met als zonder zout De Eetmeter rekent razendsnel uit hoeveel energie, eiwitten, vet koolhydraten, alcohol en natrium de aangegeven voeding per dag bevat Deze gegevens worden vergeleken met de aanbevolen hoeveelheden. Aan de hand daarvan kan de voeding eventueel aangepast worden. De Eetmeter eXtra is een nieuwe versie, die een stuk uitgebreider is dan de oude. Er kunnen nu zeven dagvoedingen per persoon worden berekend. Het is ook een heel praktisch programma voor wie op vet moet letten, bij voorbeeld vanwege een te hoog cholesterolgehalte in het bloed. De "Eetmeter eXtra" (3,5 inch, MS-DOS; harde schijf) is te bestellen door ƒ 25,50 over te maken op giro 43 23 700 van het Voorl. bureau voor de Voeding te Den Haag o.v.v bestelnr 131. <

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.