+ Meer informatie

RINNOOY KAN

2 minuten leestijd

Bode meent dat de overgang naar de politiek voor Kok te groot is geweest. „Wim heeft als politicus een andere rol gekregen. Hij lijkt daar zelf redelijk mee uit de voeten te kunnen, maar de mensen voor wie hij vroeger jarenlang en ondubbelzinnig opkwam, kunnen daar blijkbaar niet aan wennen. Wim heeft in zekere zin last van zijn vakbondsverleden om optimaal als politicus te kunnen functioneren. Voor de politiek moet je komedie kunnen spelen. Lubbers kan dat. Brinkman kan dat ook. Wim kan geen komedie spelen. Die is te eerlijk, te rechtvaardig. Ik denk dat je na anderhalf jaar ministerschap toch wel kunt concluderen dat Wim eigenlijk meer op z'n plaats zou zijn in een andere functie, iets internationaals of zo. In elk geval ver weg van het Binnenhof. Ik zou me kunnen voorstellen dat Wim er zelf langzamerhand ook genoeg van heeft. Van dit kabinet, van de politiek". aan om alleen het risico van erkende beroepsziekten te verzekeren. „Wij vinden dat de beste route; per bedrijfstak lijsten aanleggen van gebreken en vormen van arbeidsongeschiktheid die rechtstreeks toe te schrijven zijn aan het werk. Over die bijzondere beroepsrisico's worden vervolgens in de arbeidsvoorwaardelijke sfeer afspraken gemaakt. Alle andere vormen van arbeidsongeschiktheid kunnen dan worden afgedekt door een minimumuitkering".

Ondanks de kabinetsvoorstellen zal voor de vijftig-plussers de „wao straks nog steeds fungeren als een vervroegde uittredingsregeling, een vervroegde pensionering, wat nadrukkelijk nooit de bedoeling is geweest. Op de regeringsplannen is nog veel meer aan te merken, maar wij hebben op dit punt de neiging om die discusie eerst maar eens even uit te laten razen. De politici zijn nu aan zet".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.