+ Meer informatie

Dijkdoorbraak in Rotterdam

Tuinhuisjes onder water

3 minuten leestijd

(Van onze streekredactie)
ROTTERDAM — Onder een deel van de bevolking van de Rotterdamse wijk Kralingen ontstond gisteravond grote onrust toen bekend werd dat een dijk ter hoogte van de Van Brienenoordbrug was doorgebroken. Politie, brandweer en ROTEB moesten talrijke angstige telefoontjes verwerken. De gevolgen van de dijkdoorbraak waren dan ook niet gering. Naar een voorlopige schatting bedraagt de schade meer dan een miljoen gulden. Het zwaarst getroffen gebied bevindt zich in de omgeving van de volkstuincomplexen aan het Toepad. Ruim 200 tuinhuisjes en de daarachter gelegen Israëlitische begraafplaats liepen geheel onder water.

Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. De meeste bewoners wisten zich vroegtijdig voor het opdringende water in veiligheid te brengen. Omstreeks middernacht kon het Rotterdamse baggerbedrijf Adriaan Volker het bijna veertig meter grote gat in de dijk weer dichten.
Men heeft echter niet kunnen voorkomen dat een grote lading water met modder vermengd over het land werd gespoeld. Op diverse plaatsen stond het water bijna twee meter hoog. Enkele tuinhuisjes werden ernstig beschadigd. Toen om ongeveer kwart over tien de eerste melding bij de politie binnen kwam bleek al een groot deel van het gebied, dat opgespoten is om het „bouwrijp" te maken, onder water te staan. Direct na de doorbraak deden zich enkele moeilijkheden voor bij de fietspaden naar het Brienenoordbrug. Diverse fietsers en bromfietsers werden door het aanstormende water van de fietsen gesleurd. Een aantal van hen liep hierbij lichte verwondingen op, terwijl ook de kleding van diverse mensen zwaar werd gehavend.

ACTIES
Bij de reddingsacties werd samengewerkt tussen de politie, brandweer, GG en GD, de ROTEB en mariniers van de nabijgelegen Van Ghentkazeme. De mariniers zochten samen met de brandweer geruime tijd in een rubbeirvlot naar bewoners van de tuinhuisjes, die niet zo snel konden weg komen, diverse mensen waren daarbij op het dak van het huisje geklommen. Over de oorzaak van de dijkdoorbraak is niets bekend. Wel gingen enkele stemmen op als zou de dijk aan herstel toe zijn geveest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.