+ Meer informatie

Massale staking legt Zuid-Afrika stil

Zeker negentien doden bij botsingen

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG (AP) - Door een staking van miljoenen zwarte werknemers is het openbare leven in Zuid-Afrika gisteren goeddeels stilgelegd. De acties werden op verschillende plaatsen omgeven door geweld dat aan zeker negentien mensen het leven kostte.

De staking was georganiseerd door het ANC en het Congres van Zuidafrikaanse Vakbonden (Cosatu) uit protest tegen de invoering van een btw op eerste levensbehoeften. Beide organisaties nemen er geen genoegen mee dat de zwarte oppositie door de regering niet gekend is in de btw-heffing van 10 procent op goederen die daar tot nu toe van waren uitgezonderd.

De staking, die vandaag zou worden voorgezet, dreigt daarmee uit te groeien tot een politieke krachtmeting van de eerste orde tussen de zwarte meerderheid, die de economie draaiende houdt, en de blanke bovenlaag, die eigenmachtig de beslissingen blijft nemen.

Medezeggenschap

Cosatu, dat zich nauw verwant voelt met de politieke doelstellingen van het ANC, zegt dat vooral de 30 miljoen zwarten die de onderlaag van de samenleving vormen, de dupe worden van de btw-maatregel. De vakbond eist dat de zwarten meer medezeggenschap krijgen bij het uitstippelen van het economische beleid. Beide organisaties zeggen dat president De Klerk de apartheid dan wel wettelijk mag hebben afgeschaft. maar zij vinden dat voor de zwarten in de dagelijkse praktijk nog maar weinig is veranderd.

„De georganiseerde arbeidersklasse heeft vandaag een slag toegebracht aan de apartheid en zal dat morgen ook doen", betoogde leider Jay Naidoo van het 1,2 miljoen leden tellende Cosatu.

Volgens de organisatoren legden gisteren zeker drie miljoen zwarten het werk neer. De werkgevers verstrekten geen cijfers over de deelname, maar bevestigden dat in veel bedrijven 50 tot 80 procent van de zwarten aan de actie deelnamen. De belangrijkste rivaal van het ANC, de Inkatha Vrijheidspartij, riep haar achterban op niet aan de staking mee te doen.

Bij stakingsgeweld zijn tot dusver al zeker negentien mensen om het leven gekomen. In een goudmijn in Oranje Vrijstaat kwamen zondagavond vijftien arbeiders om het leven bij een geschil tussen stakers en werkwilligen. Zeker 32 anderen raakten gewond, toen stakers wilden voorkomen dat hun dienst door een andere ploeg werd overgenomen. In Natal kwamen gisteren twee zwarten om bij een steekpartij. Bij Johannesburg werden twee mannen gedood bij een stakingsconflict.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.