+ Meer informatie

Krachtiger aanpak van kloof tussen rijk en arm

Paus bij honderd jaar "Rerum Novarum":

2 minuten leestijd

VATICAANSTAD (CIC) - Paus Johannes Paulus II heeft gisteren bij de officiële herdenking in het Vaticaan van honderd jaar "Rerum Novarum" gepleit voor effectievere en radicalere maatregelen om de groeiende kloof tussen rijke en arme landen in de wereld te dichten. Maar hij gaf toe dat dit niet ineens kan geschieden, maar slechts stap voor stap en in samenwerking met de arme landen.

De paus veroordeelde verder de aantasting van het milieu. Dat is niet alleen een technisch, maar ook een moreel probleem. Hij waarschuwde tegen het alleen letten op de schade die de natuur wordt aangedaan. Veel belangrijker is dat mensen hun gedrag corrigeren, of het nu gaat om het consumeren van milieu-onvriendelijke levensmiddelen of om het „wanordelijke, de lucht verpestende verkeer". De paus riep de regeringen op zich in het bijzonder te bekommeren om de armen, de kleinen en de arbeiders in de marge van de samenleving. De rechten van het gezin gaan boven die van de staat, zei hij.

Lovend

Precies honderd jaar na de verschijning van "Rerum Novarum" heeft ook kardinaal A. J. Simonis de loftrompet gestoken over deze eerste encycliek over het sociale vraagstuk. „Een zeer markante encycliek", zei Simonis gisteren bij de officiële Nederlandse kerkelijke herdenking in Den Bosch.

"Rerum Novarum" „gaf stem aan de zwakken, versterkte het geluid van de sociaal bewogen christenen en gaf richting aan de inzet voor de oplossing van de sociale kwestie", aldus de aartsbisschop van Utrecht. Het document van de hand van paus Leo XIII vormt „het bruggehoofd voor de rooms-katholieke sociale beweging van de negentiende naar de twintigste eeuw". Zeer lovend liet Simonis zich ook uit over de jongste sociale encycliek, "Centesimus Annus", die paus Johannes Paulus II op 1 mei publiceerde. „Een echt feestgeschenk", volgens de kardinaal, die vervolgens voor minister B. de Vries van sociale zaken en werkgelegenheid, vertegenwoordigers van de vakbeweging, onder wie K. Adelmund (FNV) en H. Hofstede (CNV), en tal van kerkelijke leiders een samenvatting gaf van deze „indrukwekkende" encycliek.

Lesbrief

Het dr. Schaepman Centrum heeft, precies op de dag waarop 100 jaar geleden paus Leo XIII de encycliek "Rerum Novarum" uitgaf, een lesbrief over de rooms-katholieke sociale leer aan premier Lubbers aangeboden. "Opkomen voor elkaar" is bedoeld om 15- en 16-jarige havo- en vwo-leerlingen bekend te maken met het gedachtengoed van deze encycliek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.