+ Meer informatie

Vrouw heeft weinig met mannenberoep

2 minuten leestijd

VOORBURG (ANP) - Mannen oefenen vaker een typisch vrouwenberoep uit dan andersom. In typische masculine beroepen als timmerman, vrachtwagenchauffeur en automonteur is gemiddeld 1 procent vrouwen te vinden.

Het aandeel mannen in sectoren als de zorg en de administratieve sector, die door het vrouwelijke geslacht worden gedomineerd, ligt op gemiddeld 5,2 procent.

Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nog steeds is er volgens het onderzoeksinstituut een duidelijk onderscheid te maken tussen beroepen naar sekse. De toptien van mannen- en vrouwenberoepen is de afgelopen vijf jaar nauwelijks veranderd en betreft vooral banen waarvoor lagere tot middelbare scholing is vereist.

Vrouwen wagen zich amper (0 tot 1 procent) aan beroepen als timmerman, automonteur, verwarmings- en elektriciteitsinstallateur, metselaar en huisschilder. Ook wordt de sector van groenverzorgers, vrachtwagen- en heftruckchauffeurs door het mannelijk geslacht gedomineerd. Slechts 2 procent van de werknemers in de groenverzorging en chauffeurs die achter het stuur kruipen, is vrouw.

In de toptien van vrouwenberoepen komt er alleen in het vak doktersassistente 0 procent mannen aan te pas. Van de secretaresses, leerling-verpleegkundigen en ziekenverzorgers is ook nog maar 1 tot 4 procent man. In de vakgroepen crècheleidster, kapper, kassamedewerker en receptionist is de kans dat een man het werk doet echter al gauw 1 op 10.

Beroepsgroepen met evenveel mannen als vrouwen zijn grotendeels van hoger of wetenschappelijk niveau. Het meest evenwichtig is de verdeling onder de hogere administratieve medewerkers: 48 procent is man en 52 procent vrouw. Ook in de vakgroepen grafisch ontwerper, advocaat, rechter of notaris zijn de geslachten vrijwel gelijk vertegenwoordigd. Tuinbouwarbeider is het enige laaggeschoolde beroep dat bijna door evenveel mannen als vrouwen wordt uitgeoefend: 59 procent is man en 41 procent vrouw.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.