+ Meer informatie

Oekraïne sluit zich toch aan bij economische unie

1 minuut leestijd

MOSKOU (AP) - De Oekraïne heeft de regerende Staatsraad van de Sowjet-Unie gisteren laten weten dat de republiek zich toch aansluit bij de nieuwe economische unie.

De Oekraïense premier, Vitold Pokin, deelde de Staatsraad mee dat zijn republiek het economische verdrag „binnen twee dagen" zou ondertekenen, aldus het persbureau TASS, dat zich baseerde op informatie van Andrei Gratsjkov, de woordvoerder van Sowjetpresident Michail Gorbatsjov.

Gorbatsjov vertelde de Staatsraad gisteren tijdens een vergadering achter gesloten deuren dat het de leiders na de mislukte augustus-coup niet gelukt is het land voor uiteenvallen te behoeden. „Wij staan aan de rand van de afgrond", zei hij volgens TASS.

Onder druk van de Russische president, Boris Jeltsin, heeft de Staatsraad een besluit bekrachtigd om het mes in de nationale bureaucratie te zetten en tachtig Sowjetministeries en -departementen te schrappen. Wat er met de ministeries van defensie, buitenlandse zaken en binnenlandse zaken moet gebeuren, vormt nog onderwerp van discussie. Minister van buitenlandse zaken Boris Pankin kondigde aan dat de personeelsbezetting van zijn departement met 30 procent zou worden verminderd, aldus het persbureau Interfax.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.