+ Meer informatie

Somalische verzet wijst bestand van de hand

Premier dreigt met massale bombardementen

3 minuten leestijd

ROME (AFP) — Het Verenigd Somalisch Congres wordt er overdag hevig gevochten. (USC), de verzetsgroep die president Siad Barre van Soma- De hotels zouden voi liggen met

lië wil verdrijven, heeft een voorstel van de regering voor
- slachtoffers. In de straten doen de

een bestand afgewezen. Dat heeft een woordvoerder van het use in Rome gisteren meegedeeld.

„Het USC verwerpt elk staakt-hetvuren of dialoog met het bloeddorstige regime van Siad Barre onder alle omstandigheden", aldus een verklaring van het USC. „De onverzoenlijkheid van Siad Barre maakt het noodzakelijk dat de strijd voor vrijheid en democratie wordt voortgezet'.

Siad Barre had woensdag het verzet opgeroepen tot een staakt-het-vuren, dat om 20.00 uur (plaatselijke tijd) had moeten ingaan. Het USC verklaarde toen in een eerste reactie bereid te zijn tot een vredesbestand, op voorwaarde dat de regeringstroepen hun wapens neerleggen. Een woordvoerder van het verzet zei woensdag niet te verwachten dat een eventueel bestand tot vredesbesprekingen zal leiden.

De Somalische premier, Mohamed Hawadie Madar, dreigde woensdagavond, op hetzelfde moment dat Barre zijn voorstel voor een bestand deed, de Somalische hoofdstad Mogadisjoe te bombarderen. Madar zei dit, naar verluidt, tijdens een ontmoeting met leiders van de Hawiyestam in de Keniase hoofdstad Nairobi. Veel leden van de USC behoren tot de Hawiye-stam.

De minister zei dat hij de politiek van de „verschroeide aarde" wil voeren, zoals deze reeds in de noordelijke stad Hargeisa is toegepast, aldus goed ingelichte bronnen.

Cholera-gevaar

Gisteren werd bij het vliegveld van Mogadisjoe opnieuw gevochten tussen leden van het USC en regeringstroepen die Barre trouw zijn gebleven en het vliegveld en de haven onder controle hebben, aldus een ooggetuige. Inwoners van de hoofdstad die naar het vliegveld vluchtten, zeiden dat het verzet verschillende delen van de stad heeft veroverd en oprukt naar de luchthaven. Het gebouw van de staatsradio is omsingeld door verzetsstrijders, maar de radio zelf is nog in handen van de regering. Het zond woensdag de oproep van Barre uit.

Volgens een inwoner is het 's nachts betrekkelijk rustig, maar ratten en honden zich te goed aan de lijken die overal liggen. „Het gevaar voor cholera is groot", aldus een zakenman, die zei dat er zeker 300 lijken liggen van opstandelingen en militairen.

„De mensen hebben voedsel en medicijnen nodig. Zij zullen anders zeker sterven als de voedselsituatie binnen twee dagen niet verandert. De watertoevoer is afgelopen nacht afgesneden en de elektriciteit twee dagen geleden al", aldus de man.

Evacuatie

Westerse landen zijn intussen bezig met de evacuatie van hun onderdanen. Een Canadese diplomaat in Nairobi zei dat Canadese werknemers die in Somalië werkzaam zijn bij olieboorinstallaties zich in de Somalische havenstad Brava, ten zuiden van Mogadisjoe, verzamelen in de hoop het land per boot te kunnen verlaten. Frankrijk stuurde gisteren twee vliegdekschepen die zich in de Golf bevonden naar Somalië om buitenlanders te evacueren. Italië heeft vier vliegtuigen naar Nairobi gestuurd, die van daar uit kunnen worden ingezet bij de evacuatie van de 470 Italianen en andere westerlingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.