+ Meer informatie

„Basispakket moet ruimte openlaten voor principes"

VEERWEG 1 - PAPENDRECHT-TEL. 078-411384

1 minuut leestijd

UTRECHT - Het Landelijk Patiënten/Consumenten Platform (LPCP) vindt dat het basispakket van een nieuwe zorgverzekering ruimte open moet laten voor diegenen die zich op principiële gronden voor bepaalde voorzieningen en diensten niet kunnen verzekeren.

Het LPCP stelt dit in een commentaar op het plan-Simons. Het LPCP is een samenwerkingsverband van patiëntenverenigingen, vakbonden en consumenten, met een gezamenlijke achterban van ongeveer een miljoen leden.

Het platform is van mening dat het basispakket alle essentiële voorzieningen moet omvatten. Hiertoe rekent het LPCP het huidige ziekenfonds- en awbz-pakket, aangevuld met vormen van alternatieve geneeswijzen en nieuwe ontwikkelingen waarvan kwaliteit en effectiviteit zijn aangetoond.

Het LPCP stelt in aansluiting hierop dat het basispakket, gezien de pluriformiteit van de samenleving, de mogelijkheid moet bieden voor het treiffen van regelingen die tegemoet komen aan de overtuiging van diegenen die zich op principiële gronden voor bepaalde voorzieningen en diensten niet kunnen verzekeren.

De vergoeding van abortus provocatus door vrijwel alle ziektekostenverzekeraars en alle ziekenfondsen was enkele jaren geleden de aanleiding tot de oprichting van de Pro Life Ziektekostenvoorziening. Ziekenfondsverzekerden kunnen zich daar echter niet bij aansluiten. Na de stelselwijziging, als ziekenfondsen en ziekteko.stenverzekeraars als zorgverzekeraars op één markt opereren, valt deze barrière weg.

Zie verder pag. 5: "Overgrote deel zorg in basisverzekering".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.