+ Meer informatie

„Verhoging woonlasten nadeliger voor eigenaren''

Postbank Groep oneens met Planbureau

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Huiseigenaren worden zwaarder getroiTen door de verlioging van het huurwaardeforfait dan huurders door de huurverhoging. Dat zegt het Economisch Bureau van de Postbank Groep in Amsterdam.

De Postbank is het in het geheel niet eens met het Centraal Planbureau, dat eerder stelde dat eigenaren juist voordeliger uit zijn dan huurders.

Het kabinet heeft in het kader van de tussenbalans besloten de huren vanaf 1 juli met 5,5 procent te verhogen. Het huurwaardeforfait gaat in stapjes omhoog oplopend tot 3,3 procent in 1994. Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau zijn huiseigenaren daarmee 27 procent goedkoper uit dan huurders. De economen van de Postbank beweren echter precies het tegengestelde. Volgens hen komt de lastenstijging in 1994 voor een gemiddelde huiseigenaar uit op 675 gulden en niet op 400 gulden zoals door het CPB was gezegd. De lastenstijging voor huurders beloopt 550 gulden.

Volgens de Postbank gaat het CPB uit van een te laag belastingtarief voor huiseigenaren. Het CPB hanteert een belastingtarief van ruim 40 procent, terwijl het 50 procent moet zijn, aldus de Postbank.

Volgens de Postbank wordt door het verschil in lastenstijging het kabinetsbeleid, dat uitgaat van een evenwichtige behandeling, geweld aangedaan. Behalve met een hoger huurwaardeforfait worden eigen-huisbezitters ook nog geconfronteerd met een hoge rentestand en hogere milieulasten. In totaal komt de lastenverhoging voor huiseigenaren daarmee op 1400 gulden per jaar in 1994. Voor huurders is dat 1000 gulden, aldus de Postbank.

De lastenverzwaring voor eigenhuisbezitters komt op een zeer ongelegen moment, stellen de Postbankeconomen. Alles wijst er volgens hen op dat de woningmarkt verder zal inzakken, terwijl de reële inkomens onder druk komen te staan. Ze verwachten dat hierdoor problemen ontstaan met achterstallig onderhoud en dat het aantal gedwongen huisverkopen zal toenemen. landbouwbedrijven, fabrieken van landbouwmachines, landbouw-onderwijsinstellingen en landaanwinningsprojecten. China is bereid buitenlandse valuta vrij te maken voor de import van apparatuur, bij voorbeeld voor de produktie van veevoeder. Het land heeft ook voorgesteld om reservedelen voor deze apparatuur in licentie in China te vervaardigen. Levering van apparatuur zou moeten worden gecombineerd met overdracht van technologie en training in de bediening.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.