+ Meer informatie

Dienstplichtigen laten gratis trein schieten

Veel kazernes moeilijk te bereiken

1 minuut leestijd

UTRECHT - Veel dienstplichtig militairen geven de voorkeur ; aan de eigen auto boven het gratis | openbaar vervoer met de zogenoemde DOV-kaart. Dat blijkt uit gegevens van de soldatenvakbond AVNM. Volgens een woordvoerder van de bond is de slechte bereikbaarheid van veel kazernes er 4 de oorzaak van dat 43 procent van : de soldaten de veel duurdere eigen [ auto verkiest.

De AVNM heeft afdelingsbestuurders in achttien kazernes laten inforI meren naar de vorm van vervoer waaraan de dienstplichtigen de voorkeur geven. De gegevens daaruit zijn . volgens de AVNM representatief i voor zo'n 18.000 soldaten.

Tegen inlevering van de bijdrage voor eigen vervoer hebben alle '45.000 dienstplichtigen vanaf maart jdit jaar "de beschikking over een i DOV-kaart, waarmee zij vrij gebruik kunnen maken van trein en bus. Met I de gefaseerde invoering van de kaart is in maart vorig jaar al begonnen. Na een proefperiode tekenden minister Ter Beek van defensie en de directeuren van NS en het streekvervoer vandaag het definitieve contract voor de DOV-kaart.

Terecht

De soldatenvakbonden hebben zich vanaf het begin verzet tegen het verplichte karakter van de kaart vanwege de slechte bereikbaarheid van veel kazernes. Uit de AVNM-cijfers blijkt nu dat dat verzet terecht is geweest, aldus de woordvoerder.

De soldatenbond heeft er voor gepleit dat defensie de dienstplichtigen vervoert van het aankomststation naar hun kazerne. Nu dat niet is gebeurd wil de AVNM zelf gaan onderhandelen met streekvervoerders om te komen tot een betere aansluiting. Ook wil de bond kazernecommandanten overhalen de soldaten iets eerder te laten gaan als dat beter uitkomt met het openbaar vervoer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.