+ Meer informatie

Felle Cubaanse kritiek op China

2 minuten leestijd

HAVANA — Het leidende Cubaanse communistische dagblad „Granma" heeft zaterdag felle kritiek geuit op de Chinese buitenlandse en binnenlandse politiek en op de voorzitter van de Chinese communistische partij Mao tse Toeng. De openlijke kritiek in de Cubaanse krant op China begon in januari. Tot zaterdag beperkte die kritiek zich evenwel^tot de Chinese buitenlandse politiek, met name in Angola, waar de volksrepubliek de rechtse bevrijdingsbewegingen FNLA en UNITA steunde.

Zaterdag ging „Granma" in op de Chinese beschuldigingen, dat tienduizend onder Sowjetrussische leiding staande Cubaanse huurlingen 150.000 Angolezen hadden gedood. „Granma" beschuldigt Peking van „systematische leugens" en naar aanleiding daarvan gaat de krant in op verschillende aspecten yan de Chinese binnenlandse en buitenlandse politiek.

„De Maoïsten gebruiken systematisch leugens om de geschiedenis te vervalsen", aldus de krant, „om wrede vervolgiiigen te kunnen houden onder het mom van culturele revolutie, om Chinese communisten die op internationaal gebied een vooruitziende blik hebben het leven onmogelijk te maken. Dat alles tast de instellingen van partij en staat aan en het leidt tot een echte buraubureaucratische militaire dictatuur".

,,Granma" noemde voor het eerst het aantal Cubaanse militairen, dat naar Angola is gestuurd: tienduizend. De krant was vooral bitter gestemd omdat de Chinezen het woord ,,huurlingen" in hun berichten gebruikten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.