+ Meer informatie

Ziiidmoliili:se jongeren betreuren vernieling in Vredespaleis

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het hoofdbestuur van de Vrije Zuidmolukse Jongerenorgani^tie Pemuda Masjarakat heeft zondag een verklaring uitgegeven, waarin wordt betreurd, dat de protestdemonstratie vrijdag jl. in Den Haag is uitgelopen op vernielingen in het Vredespaleis. Ook zegt het hoofdbestuur het „jammer te vinden, dat onder de Haagse politie slachtoffers zijn gevallen".

Vice-voorzitter Etti Aponno van de Zuidmolukse jongeren - verantwoordelijk voor de protestdemonstratie tegen martelingen in de Zuld-Moluteken - zei, dat alles zal worden gedaan om herhaling van dit soort uitingen van onvrede te voorkomen. Hij legde er de nadruk op, dat de organisatoren niets van de acties hebben afgeweten. Wel gaf hij toe, dat er kennelijk een aantal jongeren vooraf plannen hadden beraamd, omdat enkeïeh molotow-cocktalls bij zich hadden.

Ir. J. A. Manusama, president in ballingsdiap van de Zuidmolukkers in Nederland, heeft zaterdagavond ruim een uur met leden van het hoofdbestuur van de Zuidmolukse jongeren gesproken ovei; de gebeurtenissen van- vrijdag. Hij heeft hen duidelijk gemaakt niet achter deze acties te staan omdat die zijn werk alleen maar bemoeilijken. Hij zei deze acties niet de aangewezen weg te vinden om uiting te geven aan het gevoel van onlust en onbehagen, die - terecht onder zijn landgenoten leven als gevolg van de arrestaties in de Zuid-MoXukken.

„Indonesië doet onverstandig met dergelijke arrestaties en uitlatingen. Dat irriteert de Zuidmolukkers hier en zij zijn nu eenmaal snel geëmotioneerd. Hun onbehagen blijft reëel aanwezig en de politie doet er goed aan een oogje in het zeil te houden", aldus ir. Manusama.

Hij stelde nog eens dat de actie tegen het Vredespaleis niet moet worden gezien als een afleidingsmanoeuvre. „Waarschijnlijk waren zij over hun toeren en bovendien werkt een flinke politiemacht doorgaans irriterend op de massa", aldus de leider van de Zuidmolukkers in Nederland. Ir. Manusama hoopte dat zijn gesprek begin januari met premier Den Uyl over martelingen en arrestaties in zijn land zal doorgaan, en dat deze ontmoeting ondanks de recente gebeurtenissen toch nut zal hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.