+ Meer informatie

Jeltsin trekt opnieuw macht naar zich toe

Alle Sowjetinstellingen in Russische handen

3 minuten leestijd

MOSKOU (AFP/RTR/DPA) - De Russische president, Boris Jeltsin, heeft gisteren zijn macht opnieuw uitgebreid ten koste van Sowjetpresident Michail Gorbatsjov. Kort voor hij naar Italië vertrok vaardigde Jeltsin twee decreten uit waarmee hij het Kremlin en de Sowjetministeries van binnen- en buitenlandse zaken overnam. Daarmee zijn nagenoeg alle Sowjetinstellingen en -tegoeden in Russische handen.

Met de opheffing van het Sowjetministerie voor buitenlandse zaken heeft Eduard Sjewardnadze zijn functie als minister verloren. Volgens het persbureau Interfax hebben de Russische autoriteiten opdracht gekregen al Gorbatsjovs officiële tegoeden —de harde valuta incluis- over te nemen, evenals het Interrepublikeinse Economische Comité, de voorlopige Sowjetregering die sinds de mislukte coup in augustus de Sowjeteconomie probeert te beheren. De Sowjetministeries van defensie en van atoomenergie en industrie zijn de enigen die de dans nog zijn ontsprongen.

Rode loper

De Russische president besloot tot de oprichting van een nieuw 'superministerie' van veiligheid en binnenlandse zaken, waarvan de ministeries van binnenlandse zaken van de Sowjet-Unie en Rusland, de Russische veiligheidsdienst en de Interrepublikeinse Veiligheidsdienst deel gaan uitmaken. Door middel van de decreten maakte Jeltsin zich ook meester van het Kremlin.

Jeltsin had zijn decreten uitgevaardigd kort voordat hij gisteren vertrok naar Italië, waar hij werd ontvangen met het protocol dat een staatshoofd toekomt. De Italiaanse minister van buitenlandse zaken, Gianni de Michelis, haalde hem van het vliegveld, dat was voorzien van een rode loper en een erewacht die door Jeltsin werd geïnspecteerd. „Het is niet helemaal de behandeling van een staatshoofd maar wel bijna", meende De Michelis.

In reactie op een verzoek van Jeltsin om diplomatieke betrekkingen met Rusland aan te knopen, verklaarde de Italiaanse regering dat ze Rusland alleen zal erkennen samen met de andere lidstaten van de Europese Gemeenschap. Nadat eerder Noorwegen en Hongarije Rusland al hadden erkend, ging Zweden gisteren over tot erkenning van zowel Rusland als de Oekraïne en Wit-Rusland.

Met een verwijzing naar de uiterst precaire voedselsituatie in de Russische steden kreeg Jeltsin van de Italiaanse regering wel een toezegging voor een krediet van 1500 miljard lire (circa 2,5 miljard gulden). Het krediet maakt deel uit van een lening van 5000 miljard lire die eerder was toegezegd aan Gorbatsjov, maar die was bevroren naar aanleiding van de (mislukte) coup van augustus dit jaar.

Rimpelloos

Michail Gorbatsjov deed gisteren een nieuwe poging om de overgang van de Sowjet-Unie naar een Gemeenschap van Onafhankelijke Staten zo rimpelloos mogelijk te laten verlopen. De Sowjetpresident riep de verschillende republieken in een brief op zoveel mogelijk samen te werken in de nieuwe Gemeenschap. Gezien de aanwezigheid van kernwapens in verschillende Sowjetrepublieken is volgens Gorbatsjov in ieder geval een nauwe coördinatie van de buitenlandse politiek noodzakelijk.

In de brief noemt Gorbatsjov een gezamenlijk commando over de kernwapens „absurd" en breekt hij een lans voor één oppercommando. Gorbatsjov stelt voor een overgangsperiode ook invoering van één paspoort voor, dat moet bijdragen aan het voorkómen van uitbarstingen van etnische conflicten. Volgens de naar alle waarschijnlijkheid laatste president van de Sowjet-Unie kan de nieuwe staat het best Gemeenschap van Europese en Aziatische Staten gaan heten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.