+ Meer informatie

NMa zet vraagtekens bij fusie veilingen

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat de fusie van de bloemenveilingen van Aalsmeer en FloraHolland nader bestuderen.

Volgens de NMa is voor de voorgenomen fusie een vergunning nodig. Zodra de aanvraag hiervoor binnen is, gaat de toezichthouder de fusie verder onder-zoeken. Dat heeft de kartel-waakhond gisteren bekendgemaakt.

"Voor de besturen en directies van Bloemenveiling Aalsmeer en FloraHolland komt deze beslissing van de NMa niet onverwacht. Ze hebben begrip voor het feit dat voor een fusie in een sector met zo veel spelers diepgaander onderzoek nodig is", aldus de veilingen in een gezamenlijke reactie.

Ze vertrouwen erop dat de procedure voor de komende zomer positief wordt afgerond. Na de zomer wordt het fusievoorstel aan de leden van beide coöperaties voorgelegd.

De Coöperatieve Bloemenveiling Aalsmeer en de Coöperatieve Bloemenveiling FloraHolland hebben volgens de NMa een aandeel van meer dan 90 procent van de markt voor veiling- en bemiddelingsdiensten voor sierteeltproducten. De bedrijven kunnen samen mogelijk de concurrentie op de bloemenmarkt belemmeren, aldus de NMa.

Het onderzoek van de NMa zal zich met name richten op de vraag of afzetkanalen in binnen- en buitenland buiten de veiling om een voldoende alternatief bieden voor de diensten van de twee veilingen.

"We bekijken of de positie van het nieuwe bedrijf consumenten kan benadelen. Handelaren moeten naast het nieuwe fusie-bedrijf andere mogelijkheden hebben om hun bloemen te verkopen", aldus een woordvoerster van de NMa. De toezichthouder bekijkt of er voor handelaren mogelijkheden liggen voor af-zet in het buitenland of via internet.

FloraHolland en Bloemenveiling Aalsmeer maakten hun voornemen om de krachten te bundelen in oktober bekend. Het fusiebedrijf zou met afstand de grootste marktplaats voor bloemen ter wereld worden.

FloraHolland is nu al de grootste veiling ter wereld. De omzet bedroeg vorig jaar zo'n 2 miljard euro. Aalsmeer neemt met een omzet van 1,7 miljard euro een tweede plaats in. De bedrijven tellen samen 3800 werknemers.

De Nederlandse bloemenveilingen lijden onder concurrentie uit het Verre Oosten. Vooral China teelt steeds meer bloemen. De fusie is mede bedoeld om deze concurrentie het hoofd te bieden. Door samen te werken, kunnen de kosten omlaag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.