+ Meer informatie

Vakbonden oneens met Amsterdam over CAO

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De vakbonden en de gemeente Amsterdam kunnen het niet eens worden over een nieuwe CAO.

Volgens de Samenwerkende Organisaties van Overheidspersoneel (SOO) heeft de gemeente gisteren het overleg afgebroken. De gemeente Amsterdam stelt dat het om een schorsing van de onderhandelingen gaat, mede omdat de bonden hun achterban wilden raadplegen.

De SOO zegt dat de gemeente geen enkele financiële ruimte biedt. Kwalitatieve verbeteringen kunnen alleen worden betaald door verworven rechten van zittend personeel in te leveren, aldus de bonden. De gemeente zou afwillen van de specifieke Amsterdamse CAO voor gemeentepersoneel. De bonden vinden dit onacceptabel en raadplegen hun leden over de ontstane situatie.

De bonden komen eind november met een gezamenlijk standpunt. Volgens een woordvoerder is het mogelijk dat er dan verder wordt gepraat, maar hij acht het niet onwaarschijnlijk dat de bonden de gemeente dan een ultimatum zullen stellen.

De gemeente ziet het conflict heel anders. De gemeente Amsterdam volgt de landelijke CAO. Daarin staan afspraken over financiële zaken zoals loon, pensioenen en sociale zekerheid. Amsterdam wil daarnaast aanvullende afspraken maken. Flexibele arbeidspatronen zijn hiervan een voorbeeld. Ze geven ambtenaren de mogelijkheid meer zelf hun werktijden te bepalen, bijvoorbeeld 's avonds of in het weekend.

Ook wil Amsterdam telewerken mogelijk maken. Na een proef zouden de flexibele arbeidspatronen in de hele gemeente moeten gaan gelden. De gemeente verwacht dat de bonden na het raadplegen van hun achterban de voorstellen van de gemeente niet langer terzijde zullen schuiven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.