+ Meer informatie

Koffie

3 minuten leestijd

Welke 'opwekkende middelen zitten er in koffie en hoe werken ze? Antwoord — De „werkzame" stof die in koffie zit is coffeïne ook wel caffeine genoemd. Het heeft werking op verschillende orgaansystemen. Ten eerste op de hersenen. Het stimuleert de hersenschors waardoor men „wakker" wordt, en men beter op bepaalde dingen kan reageren. Ten tweede heeft het een werking op het hart, de hartslag wordt sneller en ook de slagen worden krachtiger. Hierdoor kan de bloeddruk iets stijgen, maar dit is in de regel niet veel. Ook gaan de bloedvaten in het lichaam wat wijder open staan waardoor er een soort warmtegevoel ontstaat. Er gaat tenslotte niets boven een kop koffie op een koude winterdag! In de derde plaats ontspannen de „gladde" spieren zich. Gladde spieren zitten in onze darmen en rond de luchtpijpjes in de long. Vandaar dat er op coffeïne gelijkende stoffen worden gegeven bij astma. Als vierde wordt pok de urineals ant'icatarraal water dus om de spijsvertering goed te houden. Wij voor ons vinden ons leidingwater nog altijd goed. Maar wij dronken in onze jeugd i-egenwaten uit stenen bakken. Vogeluitwerpselen, stof en af en toe een dode mus waren bekende verschijnselen. U moet u niet overstuur laten maken door al te zwartgallige berichten. Bedenk wel, dat er thans veel meer controle is dan vroeger en dat de analyse steeds verfijnd wordt. Denkt u maar even aan de kwikmanie in vis van'IO jaar geleden! De hele Noordzee heette ,,vergiftigd" te zijn. Totdat men museumvissen van 50 jaar en ouder onderzocht. Wat dacht u? Net zoveel kwik in als in de vis van nu. Gewoon een .natuurlijk gegeven. Waarmee niets ten nadele van het grondsap uit de Ardennen gezegd is. Dat is vast wel goed. Maar ook duur. Gravenhage, Apeldoorn en Ede dorpen!^ Juridisch bestaat het verschil al helemaal" niet: de wet kent slechts één stad en wel, Amsterdam, qmdat de grondwet voorschrijft, dat de koning(in) ingehuldigd wordt in „de hoofdstad des rijks". Maar dat is een pure toevalligheid. Men beziet de zaak tegenwoordig veelal sociologisch. Een stad wordt gekenmerkt door dichte bebouwing, centrale functies en stedelijke leefwijze. Dan is Amersfoort een stad en Ede een dorp.... De conclusie is, dat het onmogelijk is, precies aan te geven, waar de grens ligt. Maar wel kan men zeggen, dat men plaatsen met meer dan 50.000 inwoners toch moeilijk nog een dorp kan noemen. Dan is Ede tóch weer een Stad...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.