Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Fosco: winterse chocoladedrank

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Fosco: winterse chocoladedrank

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

Bereiding:
• Meng de cacao en de suiker.
• Giet scheut voor scheut het water erbij, terwijl u goed roert. Zorg ervoor dat er een klontjesvrije brij ontstaat.
• Giet de brij in een pannetje.
• Snijd het vanillestokje in de lengte open en doe het bij de chocoladebrij.
• Breng alles langzaam en al roerend aan de kook en laat het minstens een kwartier zachtjes trekken tot een mooie, dikke siroop.
• Haal het vanillestokje eruit.
• Laat de siroop wat afkoelen, doe ze in een brandschone fles en sluit die af. De siroop is in de koelkast enkele weken houdbaar.
• Voor een beker warme, winterse chocoladedrank neemt u 1 deel siroop. Hierop giet u twee tot drie delen hete melk. Maak af met een dot slagroom.
• U kunt de warme Fosco nog decoreren door er een snufje kaneel of gemberpoeder over te strooien. Extra leuk is het om er ten slotte wat geraspte sinaasappelschil op te leggen. Pure verwennerij!

Ingrediënten:
Voor de siroop: • 100 gram cacao • 300 gram suiker • 1 vanillestokje • ½ liter water
Voor een beker drank: • 1 deel siroop • 2 tot 3 delen hete melk • dot slagroom
Optioneel: • snufje kaneel of snufje gemberpoeder • rasp van sinaasappelschil


Tip:
In plaats van een vanillestokje mee te laten trekken, kunt u ook een zakje vanillesuiker of enkele druppels vanille-essence gebruiken


Leuk presentje
Fosco was vroeger een merk van een chocoladedrank, die oorspronkelijk koud gedronken werd. Fosco werd zó populair, dat de merknaam een eigennaam werd. In enkele landsdelen (vooral Zeeland en Brabant, is mijn indruk) wordt nog altijd gesproken over ‘Fosco’, als men een kop chocolademelk bedoelt.
Toen Fosco populair was, ontstond er veel namaak-Fosco. Huisvrouwen probeerden de drank na te maken. Overal verschenen recepten. In een nummer van familieweekblad De Stuwdam uit 1938 vond ik zo’n oud Fosco-recept.
Hoewel Fosco dus eigenlijk koud gedronken werd en bovendien niet met melk, maar met spuitwater, is ’s winter warm natuurlijk lekkerder.
Het is handig om zo’n fles chocoladesiroop standby in de koelkast te hebben staan. U hoeft er enkel maar hete melk aan toe te voegen en uw chocolademelk is klaar.
Een fles chocoladesiroop is bovendien een leuk presentje uit eigen keuken. Om heerlijk met een vriendin van te genieten, misschien?

Teunie@terdege.nl

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 januari 2015

Terdege | 84 Pagina's

Fosco: winterse chocoladedrank

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 januari 2015

Terdege | 84 Pagina's